Cât de importantă este pentru tine siguranța auto a copilului tău?

Sute de copii cu vârstele cuprinse între 0 și 14 ani își pierd viața anual pe drumurile din România. De mai multă vreme, țara noastră ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul victimelor în rândul minorilor ca urmare a accidentelor rutiere. Deși mulți dau vina pe infrastructura aflată în stare precară, cel mai important factor decizional care poate face diferența între viață și moarte pentru copilul tău este legat de utilizarea scaunului auto și a centurii de siguranță.  

AUTO BILD România a răspuns invitației de a participa la conferința de presă care a marcat doi ani de existență a Fundației Siguranță Auto Copii din România. Am aflat de la Alice Dona Mitu, fondatoarea fundației, că doar 26% dintre părinții din România utilizează un dispozitiv special conceput pentru siguranța copilului. Adică doar unul din patru părinți își transportă copilul utilizând scaunul auto sau centura de siguranță. Pentru a pune altfel lucrurile în perspectivă, România pierde anual o cotă de 1,5 % din PIB în urma accidentelor rutiere.

Fundația Siguranță Auto Copii a fost înființată în urmă cu doi ani și are de gând să scoată România din topul îngrozitor în care se află în Uniunea Europeană. Evident, ținta finală a programului, este ca țara noastră să aibă zero decese în rândul copiilor și tinerilor până în anul 2030 (Suedia a reușit deja această peformanța anul trecut). Deși pare o țintă utopică, membrii fundației au elaborat o strategie alături de partenerii din cadrul Brigăzii Rutiere, a Departamentului pentru Situații de Urgență, al Academiei Titi Aur, precum și a membrilor societății civile, psohologi, medici și profesori.

În 2019 a fost înființat primul Centru de Siguranță Auto Copii. Acesta este un loc în care părinții pot testa scaunele auto și pot alege un model potrivit pentru vârsta, greutatea și înălțimea copilului. De asemenea, pot alege un model care să fie compatibil cu modelul mașinii pe care o dețin. Fundația oferă cursuri gratuite pentru părinți. În urma acestora, părinții vor afla care este modul corect în care se instalează un scaun de copil și care este poziția corectă a copilului în timpul mersului. De asemenea, părinții vor fi instruiți cum să procedeze în cazul unui accident rutier.

Un al doilea centru există în Constanța, urmănd ca anul acesta să fie deschise încă trei noi astfel de centre pe teritoriul României și unul în Republica Moldova.

Fundația a ințiat și proiectul Caravana Națională Siguranță Copii, proiect prin care specialiștii centrelor invită părinții din diverse orașe ale țării la diverse testări și instalări gratuite de scaune auto, precum și la cursuri despre transportul în siguranță al micilor pasageri. Prima oprire din 2021 a Caravanei este programată pentru luna iunie, la Brașov, urmând apoi Craiova, Târgu Mureș, Constanța, Iași, Suceava, Sibiu, Cluj, Oradea, Miercurea Ciuc, Arad și Timișoara.

Un alt proiect se referă la momentul externării mamei și copilului din maternitate. Fundația vine în întâmpinarea noilor părinți și le pune la dispoziție, în mod gratuit, pentru o perioadă de trei zile, câte o scoică pentru a putea transporta nou-născuții în siguranță.

Proiectul de Reciclare Sustenabilă a Scaunelor Auto uzate sau implicate în accidente rutiere dă scaunelor o a doua șansă la viață prin transformarea acestora în scaune de masă sau folotii pentru copii. În decembrie, toate piesele de mobilier realizate din scaune auto reciclate vor fi licitate în cadrul unei acțiuni caritabile intitulate Gala Scaunelor Auto Verzi, urmând ca banii strânși să fie donați unei secții de ortopedie-traumatologie pediatrică, unde ajung să fie tratate victimele accidentelor rutiere.

Totuși, simpla utilizare corectă a unui scaun de copil și a centurilor pentru toți pasagerii din vehicul nu va face ca accidentele din România să dispară. “Principalele cauze ale acestora sunt agresivitatea și nerăbdarea în trafic”, ne spune Costin Tătuc, specialist în siguranța rutieră. “Unii conducători auto sunt de părere că șofatul defensiv reprezintă apărarea poziției în trafic”. Totuși, nu trebuie să uităm că 90% din rețeaua de drumuri din România are o singură bandă pe sens.

Fundația Siguranță Auto Copii a inițiat și o petiție online: “Centura de Siguranță și Scaunul Auto Salvează Vieți”. Petiția își dorește să aducă trei solicitări importante în atenția publicului:

  • Introducerea unor mesaje de interes social în programul TV pentru a crește gradul de conștientizare a părinților în ceea ce privește rolul salvator al scaunului auto și a centurii de siguranță;
  • Creșterea cuantumului amenzii pentru neutilizarea scaunului auto și a centurii de siguranță până la 2.000 de lei;
  • Introducerea obligativității externării bebelușilor din maternitate în scaun auto (scoică) pentru cazurile în care copilul urmează să fie transportat acasă cu ajutorul unui autovehicul.

 

Alături de Fundația Siguranță Auto Copii se află și cunoscutul pilot de raliu, Constantin Aur, fondatorul Academiei Titi Aur. Acesta ne-a povestit că “din nefericire, românii au parte de o educație rutieră incorectă. După revoluție, școlile de șoferi s-au aflat într-o continuă competiție, dar nu una din care ar crește nivelul pregătirii elevilor, ci una care pune accentul pe scăderea prețului. De asemenea, România se află printre sigurele țâri din lume în care conducătorii autospecialelor nu au nevoie de o pregătire suplimentară”.

Domnul Titi Aur ne-a mai spus că aproximativ 70.000-80.000 de șoferi au călcat deja pragul Academiei și au urmat cursurile de conducere defensivă. “Chiar și așa, aici vorbim despre 1% din șoferimea din România, iar asta nu este suficient. Pentru a putea oferi cursuri tuturor, ar trebui să mai existe încă 15-20 de astfel de centre specializate în țară”.

Pentru a afla mai multe informații despre proiectele și acțiunile Fundației Siguranță Auto Copii puteți accesa următorul link: www.siguranta-auto-copii.ro

Adaugă un comentariu