Trei lucruri care nu lipseau din mașinile ce circulau în perioada comunistă. De ce aveau unii români un ciorap de damă în torpedo?

Înainte de anul 1989 care a schimbat definitiv istoria modernă a României, pe străzile mioritice majoritatea automobilelor erau Dacii. Cu toate acestea, pentru a le personaliza, proprietarii încercau să adauge câte un accesoriu inedit. Alții dotau mașinile cu lucruri fără de care nu s-ar fi descurcat. Pentru nostalgici, iată trei dintre cele mai cunoscute:

1. Cățelul care legăna capul

Unul dintre cele mai cunoscute accesorii era cățelul care legăna capul. Acesta avea gâtul format dintr-un arc și era poziționat la lunetă. Jucăria “dădea bine” în privirile celor ce admirau mașina.

2. Canistra cu combustibil

Erau puține mașinile care circulau în perioada comunistă și nu aveau în portbagaj o canistră cu combustibil. Raționalizarea combustibilului era o măsură drastică, iar șoferii se descurcau cum puteau.

3. Un ciorap de damă și o bucată de sârmă

Legenda spunea că Dacia 1300 era genul de mașină care putea fi reparată cu o bucată de sârmă indiferent de ce problemă ar avea. Cei mai inventivi dintre români aveau în torpedo și un ciorap de damă. Motivul? Dacă era întins bine, acesta ținea loc curelei de la alternator.

Adaugă un comentariu