Un autobuz electric fără șofer va fi testat la Brașov

Brașovul este unul dintre cele trei orașe din Europa selectate pentru a testa un autobuz de transport public de persoane autonom în cadrul proiectului „Smart urban mobility involving autonomous vehicles’ (Mobilitate urbană inteligentă utilizând vehicule autonome).

Acest proiect, depus pentru finanțare cu fonduri europene, se derulează cu sprijinul companiei Siemens, iar cele 10 orașe implicate în acest proiect sunt Barcelona, Brașov, Braunschweig (Germania), Budapesta, Debrecen (Ungaria), Helmond (Olanda), Pavia (Italia), Sant Cugat del Valles (lângă Barcelona), Saue Vallavalitsus (Estonia) și Sfântu Gheorghe.

Acest vehiculul autonom are capacitatea de a percepe mediul înconjurător cu ajutorul senzorilor și poate prelucra datele primite pentru a acționa în mod corect în funcție condițiile de trafic. Sistemele de navigație și detecție ale vehiculului autonom combină tehnologii precum senzorii Lidar (măsurarea distanțelor cu laser), camere video, GPS RTK (real-time kinematic GPS) , IMU (sisteme de măsurare inerțiale) și odometrie.

Din România, pe lângă operatorul de transport local din Brașov din acest proiect mai fac parte Universitatea Transilvania și, la invitația municipalității din Brașov, operatorul de transport din Sfântu Gheorghe.

Adaugă un comentariu