Vinietă 2019: Ce trebuie să știe românii înainte de a conduce în Ungaria

Sistemul electronic de viniete maghiar a trecut în ultimii ani prin schimbări însemnate, dar majoritatea platformelor online încă oferă informații învechite despre vinietele maghiare. Pentru a evita neînțelegeri cu autoritățile maghiare și eventuale amenzi, îți recomandăm să citești acest ghid practic înainte de a conduce pe șoselele Ungariei.

Înainte de a conduce un autoturism pe drumurile publice ale Ungariei, șoferul trebuie să achiziționeze o e-vinietă. Dacă acesta intră pe traseu fără a deține o vinietă valabilă, are la dispoziție 60 de minute să cumpere una.

Realizatorii ghidului, e-autopalyamatrica.hu, ne sfătuiesc să verificăm corectitudinea numărului de înmatriculare, a siglei internaționale, a categoriei și a termenului de valabilitate completate în document.

 

Citește și:

LEGEA RADARELOR: modificări importante! Nimeni nu mai scapă!

Faci asta la volan şi te trezeşti direct FĂRĂ PERMIS pentru 90 de zile!

 

Conducătorii care dețin vinietă pentru categoriile D2 sau B2 și, în plus, achiziționează pentru vehicul o vinietă din categoria U (remorcă) au dreptul de a circula cu remorcă pe întreaga durată a valabilității actului, indiferent de numărul de înmatriculare al remorcii.

Categoriile de vehicule sunt prezentate grafic în galeria foto de la începutul articolului.

Vinietă 2019: Termenul de valabilitate

Șoferii pot opta pentru e-viniete cu durată diferită, în funcție de perioada pe care o vor petrece în Ungaria:

  • Vinieta săptămânală: valabilitatea începe din ziua indicată de cumpărător și e valabilă pe durata a 10 zile calendaristice consecutive, expirând a zecea zi la ora 24;
  • Vinieta lunară: valabilitea începe din ziua indicată de cumpărător și e valabilă până în aceeași zi din luna următoare, orele 24. Dacă în luna expirării nu există o astfel de zi, atunci valabilitatea va fi până în ultima zi din luna respectivă, ora 24;
  • Vinieta anuală națională: valabilitatea începe în prima zi a anului respectiv și expiră în anul următor, pe data de 31 ianuarie, orele 24. Vinieta cumpărată în intervalul anului asigură utilizarea străzilor autorizată numai din data achiziționării, nu are valabilitate retroactivă.
  • Vinieta județeană anuală: vinieta anuală, teritorială, valabilă pentru vehiculele incluse în categoriile D1M, D1, D2, B2 și U. Vinieta județeană vă autorizează uzul legal al traseelor teritoriale cu plată obligatorie. Puteți achiziționa mai multe viniete județene pentru același vehicul.

 

Vinieta județeană permite circulația în următorul județ vecin, până la prima intersecție, și poate fi cumpărată pentru următoarele județe: Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fehér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém, Zala.

Realizatorii ghidului ne îndeamnă să păstrăm timp de doi ani mesajul de verificare și mesajul de confirmare al achiziției, primit după cumpărare.

Vinietă 2019: Cum te controlează autoritățile?

Autoritățile maghiare verifică valabilitatea vinietelor prin intermediul camerelor de supraveghere fixe, al vehiculelor dotate cu camere sau al echipelor de control.

Folosirea drumurilor publice fără vinietă valabilă atrage plata unei amenzi sau plata unei taxe de diferență, în cazul în care autovehiculul este încadrat într-o categorie inferioară.

Vinietă 2019: De unde poate fi cumpărată?

Vinieta electronică se achiziționează din magazine online, precum e-autopalyamatrica.hu/ro. După efectuarea plății, utilizatorul primește un e-mail cu numărul vinietei, un cod care justifică dreptul de uz al drumurilor publice pe durata valabilității actului.

Crearea unui cont nu este obligatorie pentru a cumpăra e-vinietă. În schimb, înregistrarea opțională permite vizualizarea facturilor emise anterior.

În cazul în care ai completat eronat numărul de înmatriculare, ți-ai schimbat numărul plăcuțelor sau ai achitat accidental de două ori, autorii ghidului te sfătuiesc să contactezi biroul de informații Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Departamentul call center în limba engleză este disponibil zilnic, în intervalul orar 08-16, la numărul de telefon: +36 (36) 587-500.

 

Sursa: e-autopalyamatrica.hu/ro | Sursa foto: Facebook/Florian Nicolae Miin

Adaugă un comentariu