Vinieta de acces în București, posibil neconstituțională?

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, vrea să introducă o vinietă electronică de 10 lei/zi sau 1.900 lei pe an pentru mașinile care nu sunt înmatriculate în București și Ilfov și care doresc să circule în oraș.

Mașinile non-euro, Euro 1 și 2 nu vor mai avea deloc acces în zona centrală a orașului, iar cele cu normă de poluare Euro 3 vor avea accesul permis numai în urma achiziţionării unei viniete electronice de 75 de lei/luna și 900 lei pe an.

Anunțul a stârnit deja numeroase controverse, iar Mircea Valentin, jurist, a declarat că măsura ar putea fi una neconstituțională, fiind comparabilă cu taxa de acces în stațiunea Mamaia, anulată în instanță.

Primarul Gabriela Firea a explicat însă că este vorba de vinietă, nu de o taxă de acces. Ce spun cele două părți și cum se întâmplă la Londra și Milano?

„O taxa de acces în București pentru autovehiculele înmatriculate în alte județe ar fi neconstituțională dacă luăm în considerare art.25, alineat (1) din Constituție privind libertatea de mișcare -Dreptul la liberă circulaţie, în ţară şi în străinătate, este garantat. Legea stabileşte condiţiile exercitării acestui drept.’ – coroborat cu art.16, alineat (1) – egalitatea în față legii. Există precedentul cu taxa de acces în Mamaia, anulată de câteva ori de instanțe, deși Radu Mazăre insista să o tot introducă. Practic, o măsură medievală. Vineta propusă de Gabriela Firea este un cost de plătit pentru acces în București, deci are aceeași natură juridică cu taxa de acces de la Mamaia, chiar dacă nu se pun bariere. De ce doar Ilfov, că sunt bucureșteni cu acte în regulă înmatriculate și în Giurgiu sau Ialomița, Olt sau Galați’, a declarat Valentin Mircea, pentru HotNews.ro.

Sursa foto: facebook.com

Adaugă un comentariu