Waze te ajută să eviți amenzile pentru Taxa Oxigen. Ce este important de reținut

Cea mai folosită aplicație de navigație din România vine în întâmpinarea utilizatorilor săi cu o funcție nouă, care îi va feri pe aceștia de ZACA și, implicit, de amenzi pentru Taxa Oxigen.

Citește și:

Gabriela Firea despre Taxa Oxigen: Organizăm un referendum

Primarul Iașiului, despre taxa Oxigen: „care este diferența dacă plătești dar tot poluezi?’

Taxa Oxigen a intrat în vigoare. Când încep să se dea amenzi

Vă imaginați un București cu mai puține mașini? Iată soluția găsită de olandezi

„Miracol’ în Bucureşti: avem aplicație de mobil pentru plata călătoriilor STB

Peste nici două săptămâni – adică de la 1 Martie 2020 – Taxa Oxigen își va intra în drepturi depline, iar șoferii care nu au achitat vinieta de acces în centrul Capitalei vor plăti amenzi de până la 2.000 de lei.

Aplicația de navigație Waze va primi un upgrade util în acest sens: „La început de drum, dacă traseul trece prin Bucureşti sau prin ZACA, Waze te va avertiza de restrictii şi de vinieta şi te va întreba dacă vrei să ocoleşti zonele vizate’, a explicat pentru Știrile ProTV Paul Dorneanu, reprezentant Waze România.

Practic, ZACA va fi trecută în aplicație ca zonă prohibitivă, iar Waze va găsi un itinerariu care să te ferească de plata vinietei și, implicit, de o eventuală amendă în cazul în care uiți de existența ei.

Care este ZACA și care sunt restricțiile de circulație

Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (pe scurt, ZACA) este delimitată la extremități de Piața Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Șos. Ștefan cel Mare – Str. Polonă – Str. Mihai Eminescu – Str. Traian – Bd. Nerva Traian – Bd. Gheorghe Șincai – Str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – Bd. Mărășești – Str. Mitropolit Nifon – Bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – Șos. Pandurilor – Șos. Cotroceni – Splaiul Independenței – Str. Ştirbei Vodă – Str. Berzei – Str. Buzești – Piața Victoriei.

Intervalul orar în care se aplică restricțiile de circulație (programul ZACA, dacă vreți) este Luni-Vineri, între orele 07:00 și 22:00. În afara acestui interval (adică începând cu 22:00 și până la 07:00), dar și în zilele de Sămbătă, Duminică și în sărbătorile legale este permis accesul oricărui autoturism, indiferent de motorizarea acestora, inclusiv cele non-Euro, Euro 1 și Euro 2.

Cine are voie și cine nu are voie în ZACA

În Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului este permisă circulația liberă (fără achitarea vinietei Oxigen) a autoturismelor electrice, hibride, GPL (Euro 3 – Euro 6) dar și a celor cu motoare Euro 5 și Euro 6.

De asemenea, ambulanțele, mașinile de pompieri, cele de poliție, mașinile ANAF, cele pentru transport în comun dar și carurile de transmisiune ale instituțiilor media sunt scutite de taxa Oxigen.

Mașinile ale căror normă de poluare le încadrează la Euro 3 și Euro 4 vor trebui să plătească vinieta specială pentru accesul în ZACA. Mașinile Euro 2, Euro 1 și non-Euro nu au acces în ZACA în timpul intervalului orar mai sus menționat.

Adaugă un comentariu