Zonele metropolitane din România unde poți să circuli cu mașina fără declarație

Noile reguli valabile de la instituirea stării de alertă prevăd că oamenii pot circula în interiorul localităților şi in zona metropolitana fără declaraţii pe proprie răspundere.

Citește și:

Declarația pe proprie răspundere în stare de alertă a fost modificată! Unde o găsim și cum o completăm

Hotărârea emisă joi seară de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nu nominalizează zonele metropolitane din România. Libertatea vă spune care sunt, potrivit Băncii Mondiale, cele 22 de zone din România încadrate drept ‘metropolitane’ și localitățile din jurul orașelor mari pe care le cuprind.

Ce este zona metropolitană

Conform Legii 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național, „zona metropolitană cuprinde teritoriul administrativ al orașului centru polarizator și al unităților administrativ-teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanțe de până la 30 km, care respectă condiția de contiguitate spațială și în cadrul căruia s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri’.

Iată cele 22 de zone metropolitane din România și localitățile din jurul orașelor mari pe care le cuprind:

Zona Metropolitană Bacău

Zona Metropolitană Baia Mare

Zona Metropolitană Botoşani

Zona Metropolitană Braşov

Zona Metropolitană Bucureşti

Zona Metropolitană Cluj Napoca

Zona Metropolitană Constanţa

Zona Metropolitană Craiova

Zona Metropolitană Iaşi

Zona Metropolitană Oradea

Zona Metropolitană Ploieşti

Zona Metropolitană Satu Mare

Zona Metropolitană Timișoara

Zona Metropolitană Târgu Mureș

Zona Metropolitană Zalău

Zona Metropolitană Alba Iulia

Zona Metropolitană Deva – Hunedoara

Zona Metropolitană Pitești

Zona Metropolitană Reșița

Zona Metropolitană Roman

Zona Metropolitană Suceava

Zona Metropolitană Vaslui

Citește mai mult pe libertatea.ro

Dacă nu locuiești într-una din aceste zone sau vrei să pleci cu mașina spre altă localitate ai nevoie de declarația pe propria răspundere.

Declarația pe proprie răspundere în stare de alertă a fost modificată! Ce motiv important a fost adăugat și cum o completăm.

Declarația pe proprie răspundere este obligatorie din data de 15 mai doar pentru părăsirea localității. Diferența față de cea completată în timpul stării de urgență constă în motivele privind deplasarea în afara localității.

Declarația pe proprie răspundere a fost actualizată și include, la punctul 11, „asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice’.

Declarația pe proprie răspundere în stare de alertă a fost modificată

În plus, în noua formă publicată pe site-ul Ministerului de Interne, documentul poate fi completat și electronic, pe calculator/laptop și telefon. Descărcați de AICI noua formă a declarației.

Pentru deplasarea în localitatea de domiciliu și în zonele metropolitane nu va fi nevoie de această declarație începând cu data de 15 mai.

 

Adaugă un comentariu