Asaltul modernismului: noile Mazda3 si Peugeot 308 in comparatie cu Ford Focus cu motoare pe benzina

Emulatie in clasa compacta: doua masini noi, lansate aproape in acelasi timp. Este vorba de Mazda3 si Peugeot 308, care se infrunta cu una din referintele clasei – Ford Focus, toate in versiunile pe benzina.

 Clasa compacta revine in actualitate cu doua lansari importante. Desi poarta acelasi nume, atat Mazda3 cat si Peugeot 308 sunt modele complet noi, construite pe platforme noi, cu filozofii diferite, dar cu teluri apropiate. Atat Peugeot, cat si Mazda au avut in vedere reducerea masei, iar noua Mazda e cea mai usoara din test, chiar daca e mai lunga cu peste 20 cm decat 308. Peugeot pune accent pe confort, iar Mazda joaca cartea traditionala a sportivitatii. Cele doua infrunta una din referintele clasei – Ford Focus, echipat cu mult premiatul motor Ecoboost turbo de 1 litru.

Ce ofera

Mazda este cea mai lunga masina de clasa compacta, iar Peugeot e cea mai mica din segment. Insa acest lucru nu aduce avantaje semnificative. Locul pentru genunchi in spate la Mazda este doar putin mai mare decat la Peugeot, in timp ce modelul francez ofera mai multa libertate de miscare a capului. Ford ofera loc similar cu Peugeot pentru genunchi in spate, dar are cea mai mica inaltime interioara. In schimb, Ford are o bancheta cu un sezut mai mare si mai confortabil, dar spatarul este relativ scurt. 308 este in usor regres in ceea ce priveste confortul pasagerilor din spate, spatarul banchetei fiind pozitionat prea aproape de verticala. Cel mai bine se sta in spate in Mazda, unghiul si dimensiunile banchetei fiind optime. In schimb, Peugeot ofera cel mai mult loc in fata, urmat de Mazda si Ford, la care consola centrala intruziva rapeste mult spatiu. Insa scaunele sport din Focus au cea mai buna sustinere laterala, superioara celei oferite de Mazda si Peugeot. De asemenea, trebuie remarcate la Mazda spatiile de depozitare mai mici din usi, care contrasteaza cu cele generoase din Peugeot.

image006

In ciuda indicatoarelor care se vizualizeaza peste volan, vizibilitatea spre inainte este mai buna la 308, spre deosebire de ceilalti doi competitori, care au planse de bord masive si inalte. |nsa spre spate, Focus este singurul care asigura o vizibilitate buna gratie celui de-al treilea geam lateral. Desi e cel mai scurt model din test, 308 are cel mai mare portbagaj si forma lui e practica si regulata. Datorita suspensiei spate compacte, 308 are cel mai lat portbagaj. Insa prin rabaterea banchetei se creeaza un prag care va pune probleme la incarcarea unui obiect mai lung.  Avantajul lungimii exterioare mai mari a lui Mazda3 si Focus se regaseste in oarecare masura la lungimea portbagajului, insa portbagajele lor sunt mai inguste decat la 308. Merita apreciat insa la Mazda obtinerea unei suprafete plane de incarcare prin rabaterea banchetei. Nici la Ford nu se creeaza vreun prag, dar suprafata nu e plana.

Conceptul de interior este foarte diferit la cele trei modele. Spre exemplu, bordul lui Ford Focus, care este totusi un model modern, pare arhaic pe langa cel al lui 308. Peugeot a adoptat un concept radical, in care pe consola centrala nu exista decat cinci butoane si un comutator rotativ. |n rest, totul este concentrat intr-o centrala (nu i-am spus sistem multimedia, pentru ca include si climatizarea) cu ecran tactil de 9,7 inci. Totul este foarte intuitiv si simplu, cu exceptia faptului ca, la pornirea motorului, centrala are o usoara intarziere la pornire (vezi testul din numarul trecut). Volanul de diametru mai mic, de 35 cm, si tesit in partea de jos se simte mai placut in conducere, dar nu aduce niciun avantaj la manevrare fata de volanele mai mari, de 37 cm in diametru, de la Ford si Mazda. Insa pozit­ionarea originala a indicatoarelor la 308 este optima, persoanele de diverse inaltimi putand vedea perfect indicatoarele de bord pe deasupra volanului, si nu prin el.

Mazda adopta un stil premium cu un sistem multimedia cu ecran de sine statator care parca pluteste deasupra bordului si controller ca la iDrive de la BMW. Arata superb, dar nu este si perfect functional. Spre exemplu, centrala multimedia nu are si meniul computerului de bord, ale carui indicatii sunt afisate doar pe un display prea mic in dreapta indicatoarelor. Iar vitezometrul digital este destul de mic. De efect este si head-up display-ul, unic in segmentele de volum, dar acesta afiseaza mai putine informatii decat la BMW. Ford se prezinta cu o solutie clasica, i­nsa butoanele de la sistemul audio sunt mici, display-ul central e foarte mic si operarea sistemului audio e complicata. Ford trebuie sa lucreze la imbunatatirea ergonomiei la viitorul model, aceasta fiind principala critica adusa lui Focus. |n plus, sistemul de navigatie e foarte scump si vine doar cu ecran de 5 inci.

Cum se conduc

308 confirma ceea ce stiam in mod traditional despre Peugeot si nu face exceptie nici de aceasta data. Confortul la rulare cu jantele standard de aliaj de 16 inci este exceptional chiar si pe drumuri proaste, iar nivelul de zgomot este foarte redus. Prin comparatie, noua Mazda3 este neasteptat de zgomotoasa, iar trenul de rulare este destul de rigid. Pe denivelarile mai mari se resimte cursa scurta a suspensiei, arcurile ajungand repede la limitator. Daca Peugeot ofera cel mai bun confort, Focus prezinta cel mai bun compromis pentru trenul de rulare. Este foarte confortabil, dar agil in acelasi timp.

Pe virajele rapide, Focus se simte foarte incisiv si are o directie foarte comunicativa. Mazda are un tren de rulare sportiv, iar directia este foarte incisiva. In schimb, in virajele cu asfalt denivelat negociate in viteza, la 308 se observa lipsa puntii spate multilink. In aceste situatii, puntea spate de la 308 tinde sa piarda usor contactul cu suprafata denivelata si sa iasa spre exterior. Avand punti spate multilink, Focus si Mazda3 sunt mai precise in virajele denivelate. Si reglajul ESP-ului e diferit la cele trei modele. La Peugeot, sistemul de control al stabilitatii intra relativ devreme si are o actiune progresiva, in timp ce la Ford, ESP-ul este mai permisiv, dar actiunea lui este mai brutala. Mazda subvireaza usor la intrarea in viraj inainte ca ESP-ul sa intervina, iar la iesirea din viraj puntea spate tinde sa iasa usor in afara virajului.

Cele trei modele au puteri comparabile: 120 CP la Mazda dintr-un motor aspirat de 2 litri si cate 125 CP la Ford si Peugeot din doua motoare turbo de 1 litru cu trei cilindri la Ford si 1,6 litri cu patru cilindri la Peugeot.

image029

Ca in povestea cu Praslea cel voinic, cel mai mic e si cel mai bun. Motorul lui Ford trage superb pe toata plaja de turatie. Are suficient cuplu la turatie mica, se tureaza vioi si este foarte vivace pana la 6000 rpm. Iar configura-
tia cu trei cilindri nu are nicio influenta negativa pentru ca motorul lui Focus nu vibreaza deloc si functioneaza foarte rotund. Foarte aproape se situeaza motorul lui Peugeot, care accelereaza vioi, are o curba optima de cuplu pe o plaja larga de turatie si are suficiente resurse la turatii mai mari. Motorul lui Mazda e relativ lenes, in special in treptele superioare. Cilindreea superioara nu are niciun avantaj in fata supraalimentarii, iar din cauza treptelor a cincea si a sasea foarte lungi, reprizele de la viteze de 80-100 km/h la 120-140 km/h sunt mai lente decat la rivali. Mazda si Ford au o cutie de viteze precisa, in timp ce la Peugeot cuplarea in treptele intai si a treia nu are aceeasi precizie. Pacat, deoarece Peugeot are o cutie foarte bine etajata.

Cat costa  

Peugeot are o promotie de 1.100 de euro chiar la lansare, iar Ford are, de asemenea, o promotie de 2.400 de euro plus pachetul Titanium gratuit (valoare, 2.700 de euro). Astfel, la pretul de baza, Ford si Peugeot sunt cele mai ieftine. |n schimb, Mazda e mai bine dotata standard si chiar fara discount are un pret aproape similar cu Ford la dotari echivalente. Peugeot este ceva mai ieftin la pretul comparat, dar farurile bi-xenon nu sunt disponibile la Active, fiind oferite unele full LED la echiparea de top Allure.

 Clasament final

1. Ford Focus 1.0 Ecoboost – 484 puncte
Ford Focus obtine victoria pentru ca ofera cel mai bun compromis pentru trenul de rulare, este placut la condus si are un motor rafinat, economic si neasteptat de agil pentru cilindreea lui.

2. Mazda3 Sport Skyactiv-G120 465 puncte
Mazda3 impresioneaza prin sportivitate si printr-o calitate buna. Insa de la Mazda asteptam un motor si o cutie de viteze mai sportive,  in spiritul marcii, iar nivelul de zgomot e relativ ridicat.

 3. Peugeot 308 1.6 THP 462 puncte
Nivelul de confort este exceptional, zgomotul este foarte redus, conceptul de interior e inovator si practic si e ieftin. Dar timoneria cutiei sufera si interiorul nu e la fel de confortabil ca in trecut.

 Verdict

Noile modele de la Mazda si Peugeot il pun in dificultate pe Ford in ceea ce priveste conceptul de interior. Acesta pare demodat prin comparatie. Insa Ford ofera in continuare cel mai bun compromis pentru trenul de rulare: sportiv ca Mazda, confortabil ca Peugeot. In plus, americanii au un motor-minune: agil, mai economic decat rivalii si foarte rafinat. In aceste conditii, victoria lui Focus este absolut meritata. Cu motorul pe benzina, Mazda nu are sanse la victorie. Cu dieselul, va fi insa alta poveste. 

[table id=443 /]

 

Adaugă un comentariu