Comparatie Skoda Octavia, VW Passat: Skoda produce un Passat mai bun

A treia generatie a Octaviei a crescut semnificativ – apropiindu-se cu indrazneala de clasa medie. Prin urmare, si de fratele de concern VW Passat.

 

A fost doar o mica stire la rubrica de diverse a unui ziar. VW a oprit in octombrie anul trecut productia modelului Passat pentru doua zile. Tocmai cei din Wolfsburg, rasfatati de succes, au probleme cu vanzarile modelului lor de clasa mijlocie… Iar problema se ingroasa. Odata cu lansarea celei de-a treia generatii a Skodei Octavia, s-ar putea ca unii clienti sa se intrebe: trebuie neaparat sa fie un VW scump sau este suficienta si o Skoda mult mai convenabila ca pret? Inca de la prima intalnire, devine evident: Octavia a castigat in dimensiuni. Lungimea, latimea, ampatamentul – bestsellerul de la Skoda a ajuns la dimensiunile unui model de clasa medie. La oferta de spatiu, noua Octavia poate sa tina pasul usor cu generosul Passat. Cel putin in ceea ce priveste locurile din fata. |n spate, VW este totusi o idee mai spatios. Totusi, nici Skoda nu este prea ingusta. Chiar si pasagerii inalti stau comod. |n schimb, la portbagaj puncteaza cehul. Spatiul pentru bagaje nu este doar mai mare, ci se si poate incarca mai usor, gratie marginii de incarcare mai joase si a deschiderii largi a hayonului.

La acestea se adauga detalii practice, cum ar fi carligele rabatabile pentru prinderea sacoselor si o podea cu doua fete (cauciuc sau mocheta), care se poate intoarce dupa necesitati. Diferenta de varsta dintre cei doi frati de concern devine deosebit de evidenta in cockpit. Passat se afla pe piata inca din 2005. Chiar daca a fost imbunatatit in 2010, el este sensibil invechit. Comenzile si calitatea fabricatiei sunt ireprosabile, dar la sistemul multimedia varsta isi spune cuvantul. In schimb, Skoda are la dispozitie un sistem multimedia cu display-uri de pana la opt inci, conferit de noua platforma. Noul sistem functioneaza mai rapid, iar navigatia incanta prin grafica reusita a hartilor. Nu sunt insa diferente in ceea ce priveste calitatea de fabricatie si nici in ceea ce priveste materialele utilizate. Acestea sunt, in cazul ambelor modele, din plastic spongios moale in partea superioara a plansei de bord, insa in partea inferioara a fost folosit plastic dur, ieftin. La Skoda insa, plasticul moale este prezent si pe intreaga consola centrala. Spre deosebire de VW, Skoda s-a abtinut sa utilizeze o frana de mana electrica, bizuindu-se pe o maneta conventionala.

Imediat ce s-au pus in miscare, devine repede evident ca Octavia este mai usoara decat Passat. Cu toate ca turbo-dieselul de 1,6 litri/105 CP dezvolta aceeasi putere ca si cel de la Passat, el accelereaza mai plin de temperament. La aceasta se adauga si faptul ca motorul de la Skoda, cu toate ca are aceeasi cilindree, este de conceptie noua si atinge puterea maxima deja la o turatie de 3000 rpm – cu 1400 rpm mai devreme decat motorul de la VW.

Octavia este insa trasa in jos de cutia sa de viteze, care trebuie sa se descurce cu doar cinci trepte. In mod corespunzator, si salturile de turatie la schimbarea treptelor de viteza sunt mari. Acest lucru nu dauneaza insa performantelor dinamice. In cazul ambelor modele, puterea este suficienta pentru utilizarea cotidiana si datorita cuplului mare (230 Nm la Octavia, 250 Nm la Passat), disponibil aproape imediat dupa turatia de mers in gol. La consum devine imediat evident ca Octavia si-a redus masa cu pana la 102 kg fata de modelul anterior. |n test, Skoda a consumat 4,5 litri de motorina la suta de kilometri. Passat a fost masurat in testul nostru cu jumatate de litru mai mult. La reglarea trenului de rulare, cei doi producatori urmaresc filozofii diferite. VW l-a conceput pe Passat extrem de confortabil. El inghite denivelarile scurte tot atat de bine ca si pe cele lungi – fara sa se balanseze semnificativ. Ramane, fara discu-tie, unul dintre cele mai bune trenuri de rulare din clasa medie. In schimb, Skoda, construita pe platforma MQB, ca si VW Golf, este reglata mai ferm. Acest lucru se simte, in special pe denivelarile scurte. Dar in niciun caz nu devine dramatic sau enervant. Oricum, cehii vor oferi pentru prima oara ca dotare suplimentara un tren de rulare adaptiv, care promite mai mult confort. Acesta nu este, deocamdata, disponibil la comanda, dar nu va intarzia mult. Datorita ampatamentului lung, Octavia, chiar si cu trenul de rulare standard, absoarbe denivelarile lungi la fel de bine ca si Passat. Modelul ceh se conduce mai agil si ia virajele fara un ruliu sesizabil. Passat pare mai greoi – ca o limuzina. Sub linia de total, Octavia poate astfel sa castige fara emotii punctajul pentru caracteristici – o realizare impresionanta in fata sofisticatului Passat. Mai ales ca Skoda nu este doar masina mai buna, ci si, in mod clar, cea mai convenabila la pret. |nca de la pretul de baza, cehul se afla cu peste 4.600 de euro sub Passat, cu toate ca, in echiparea Elegance, Octavia este mai bine echipata  standard. Iar in ceea ce priveste echiparea de siguranta, Skoda are argumente si mai puternice, avand airbag pentru genunchi, capota motorului activa si franare multicoliziune in standard.  Astfel, Octavia castiga detasat si la punctajul total. Victoria noii Octavia fata de Passat este surprinzator de clara. Acest lucru ar trebui sa fie pentru cei din Wolfsburg mai mult decat o nota de subsol.

Verdict

Victoria Skodei Octavia in primul test comparativ impotriva fratelui de concern VW Passat este o reusita senzationala. Modelul ceh este similar de mare, dar mai economic si ofera performante dinamice superioare. La aceste calitati se adauga si preturile, net mai convenabile. Pentru echilibratul Passat devine din ce in ce mai clar: nu mai este cel mai tanar.

Skoda Octavia 1.6 TDI 500 puncte

Skoda reuseste o figura frumoasa cu noua Octavia. Aceasta ofera spatiu interior generos si tehnologie din clasa superioara, pastrand avantajul unui pret accesibil.

VW Passat 1.6 TDI 489 puncte

Passat face in continuare parte din clubul select al celor mai bune limuzine de clasa medie, dar, in comparatia directa cu Skoda Octavia, modelul VW isi tradeaza varsta.

[table id=412 /]

 

Adaugă un comentariu