Contact – Hyundai i10

Ofensiva coreenilor de la Hyundai nu mai este o noutate. Toata gama lor de modele lansate a adus standarde ridicate cu care se pot lupta de la egal la egal cu lideri de segment. Micul i10 inca nu avusese parte de beneficiile aduse de un model complet nou. Lansat in 2007, acesta a avut parte de un facelift minor in 2010, iar acum, in anul 2013, va fi complet schimbat. In urma cu aproximativ o luna, Hyundai ne-a invitat sa vizitam fabrica de lânga Izmit, Turcia, unde, alaturi de i20, noul i10 va intra pe liniile de productie. Cu aceasta ocazie am putut vedea noul model si l-am putut conduce pentru câtiva kilometri pe o pista de testate a fabricii Hyundai Assan Otomotiv San.

In primul rând, din punct de vedere al designului, noul i10 nu este radical schimbat, insa aduce o imagine noua, tinereasca, foarte placuta, ce aminteste intr-o mica masura si de modelul precedent. Platforma este complet noua, ampatamentul este mai mare cu 5 mm, masina mai lunga (+80 mm), mai lata (+65 mm) si mai scunda (-50 mm) fata de predecesorul model. La interior, schimbarile sunt si mai importante, materialele fiind mult imbunatatite, iar ambianta creata, net superioara. In echiparile superioare, culorile folosite sunt vii, mult mai placute, iar desenul noii console centrale face ca interiorul sa câstige mult la capitolul imagine. Surprinzator pentru aceasta clasa, i10 va propune echipamente precum climatizare automata, volan i­ncalzit imbracat in piele sau pilot automat cu functie de limitator,
ceea ce este destul de rar pentru un mini de oras. Interiorul, ce ofera un nivel de spatiu foarte generos, a fost o prioritate in dezvoltare, astfel i­ncât pasagerii se vor bucura de mult spatiu in spate, atât la cap, cât si la genunchi. Hyundai afirma ca oferta de spatiu pentru genunchi este cea mai generoasa din clasa, iar portbagajul propune un volum util de 252 de litri, o valoare mai mult decât suficienta pentru nevoile cotidiene sau chiar pentru mici escapade si mai mare cu 10% fata de vechea generatie.

Scurta proba a conducerii ne-a aratat plusurile pe care se va baza noul i10 pentru a atrage clientii. In primul rând, trenul de rulare mizeaza pe foarte mult confort, dar acesta se apropie destul de mult de o setare tipica modelelor nemtesti, mai rigida, dar totusi bine adaptata pentru a trece elegant peste denivelari. Astfel, nu exista un ruliu deranjant, iar nivelul de amortizare este optim. Coreenii au facut eforturi foarte mari si pentru a izola fonic cât mai bine interiorul. Zgomotul provenit de la motor, vânt sau de la trenul de rulare este redus la minim, din punct de vedere subiectiv putând fi catalogat la nivel de clasa superioara. In general, modelele de clasa mica sunt destul de zgomotoase, iar asta este un dezavantaj atunci când se ruleaza la viteze mai ridicate. Directia mizeaza pe usurinta in utilizare, are o asistate pronuntata, insa este suficient de comunicativa chiar si la viteze peste cele specifice traficului urban. La inceputul vânzarilor, i10 va fi disponibil cu doua motorizari, ambele pe benzina, de 1,0 litri cu trei cilindri si de 1,2 litri cu patru cilindri.

Precum 95% din toata gama Hyundai care se vinde in Europa, i10 este proiectat si dezvoltat la centrul Hyundai Europe Tehnical din Russelsheim, Germania. Productia noului model va incepe in luna septembrie, la fabrica Hyundai din Izmit, Turcia, care va ajunge astfel la o capacitate anuala de 200.000 de unitati (i10 si i20).

 

Verdict

Hyundai mizeaza pe o evolutie calitativa semnificativa pentru noul i10. Alaturi de noul design, micul coreean va propune motoare eficiente, un nivel de zgomot la rulare redus si cel mai spatios interior din segment, alaturi de care vom vedea echipamente unice in clasa pentru echiparile superioare.

 

Adaugă un comentariu