BMW Seria 2 Coupé 220d – O emoție dinamică

De la mașini electrice la vehicule familial-polivalente cu tracțiune față, se pare că există câte un BMW pentru toată lumea zilelor noastre. Credeai că tocmai BMW a ajuns să neglijeze genul coupé compact cu tracțiune spate? Uită-te mai bine!

Eventual prilej de confuzie: noul coupé din Seria 2 fost structurat pe ADN-ul tradițional al mărcii, nu pe platforma cu tracțiune față întâlnită la Seria 2 Gran Coupé sau Seria 2 Active Tourer. Cu alte cuvinte, Seria 2 Coupé este o mașină sport prin definiție dedicată emoției dinamice, fiind proiectată cu accent principal pe plăcerea de a conduce.

Iată încă o veste bună pentru cine pune rafinamentul mai presus de necesitățile practice: conducerea zilnică a unei mașini sport îți va „îmbunătăți sentimentul de bunăstare și împlinirea emoțională', potrivit unui studiu realizat de Ford. Probabil că s-au uitat la un BMW când au spus-o pe asta.

Seria 2 Coupé este o mostră din ceea ce BMW se pricepe cel mai bine să facă: să creeze coupe-uri compacte, agile, cu tracțiune spate. Automobilul reprezintă alegerea ideală pentru cei care nu doresc să se îndepărteze mult de compactitatea și intimitatea Seriei 1, dar vor să se apropie de condițiile de comportament dinamic și ambianță premium ale Seriei 3.

BMW 220d Coupé are o personalitate proprie, fără dar și poate. Exemplarul testat aici, de culoarea Portimao Blue Metallic și interior în nuanța coniacului, ilustrează o combinație cromatică excelentă din punctul meu de vedere, care te duce cu gândul la Marea Mediterană văzută de pe țărmurile Greciei și la nisipul fin de pe plajele acesteia. S-a acordat o atenție consecventă detaliilor interioare. Observăm imediat că producătorul și-a pus amprenta sportivă până și pe centurile de siguranță – mai exact trei dungi subțiri discrete, dar de efect, în trei culori diferite (roșu, bleumarin și albastru marin). Poți observa această combinație de culori și pe inserțiile de pe panourile ușilor.

Încă de la apăsarea butonului de Start, ți se transmite o stare de euforie. Până și sunetul motorului diesel reține specificul BMW: frecvența sa exprimă siguranță în funcționare și resurse de putere demne de încredere. În locul sonorității ample de la motoarele cu benzină, timbrul mai reținut al dieselului sugerează o nobilă modestie. Realizezi imediat de ce acest format de motor are un loc special în istorie. Chiar și atunci când i se cer prestații incisive, răspunsul este însoțit de un zumzet discret. BMW Seria 2 Coupé 220d nu este doar o mașină care te duce din punctul A în punctul B fără gălăgie și fără să consume mult, este genul de mașină care îți așază și un zâmbet pe față.

Îmi place că e un model elegant fără să aibă nimic exagerat în design, insistând pe latura decent-cavalerească a sportivității. Mașina se poate face remarcată și, în același timp, poate fi discretă – dacă înțelegeți ce vreau să zic. Designul cu aer futurist se mulează pe un elaborat caracter clasic compact. Deși expresivitatea stilului merge mult pe un mesaj funcțional-dinamic, cu linii curate, distincția premium este și ea acolo – prezentă în proporții și în gradul avansat de integrare al tuturor elementelor percepute.

Există o mulțime de ajustări la scaun, iar postul de conducere dispune de cotieră, astfel încât este foarte ușor să se obțină o poziție confortabilă la volan. Ampatamentul relativ lung în această clasă a permis crearea unui habitaclu spațios în față și cu locuri realmente funcționale în spate. Ca să nu existe discuții: bancheta e clar configurată pentru numai două persoane. Accesul acolo nu este dintre cele mai dificile. Portbagajul este generos pentru genul coupé, oferind un volum de 390 de litri.

Încheind examinarea lui BMW 220d Coupé, ajungem la concluzia așteptată, în plus, și apreciem coerența acesteia. Automobilul este capabil să fascineze în plan dinamic și să nu te obosească de-a lungul croazierelor lungi – însușiri indispensabile unui coupé-GT premium. Consumul redus al motorizării diesel te susține în parcurgerea fără oprire a distanțelor între destinații destul de îndepărtate. Fără a acorda o atenție anume conducerii economice, obții valori de genul a 7 l/100 km la drum întins și 10 l/100 km în traficul urban – repet, apelând fără rețineri la potențialul turbodieselului de 2,0 litri (190 CP și 400 Nm).

La fel și condițiile comode de ședere din interior. Ca nu cumva să încalci principiile sportivității autentice și să supraîncarci mașina, portbagajul permite unui cuplu să îmbarce suficiente lucruri – dar alese, nu luate la grămadă. București-Budapesta? Apoi Praga? Călătorie plăcută! Nu uitați să treceți și pe la München, desigur!

Prețurile pentru Seria 2 Coupé pornesc de la 44.180 de euro (versiunea 220d) și ajung la 60.443 de euro pentru varianta tipic sportivă M235i xDrive Coupé.

BMW 220d Coupé
 •Motor L4 turbodiesel, DOHC, injecție directă, start-stop, mild-hybrid 48V • Cilindree 1995 cmc • Putere max. 190 CP/4000 rpm • Cuplu max. 400 Nm/1750-2500 rpm • Transmisie cutie de viteze auto, 8 tr./tracțiune spate • L/l/h 4537/1838/1390 • Ampatament 2741 mm • Masă proprie 1665 kg • Volum portbagaj 390-1002 l • 0-100 km/h 6,9 s • Viteză max. 237 km/h • Consum mixt WLTP 5,1 l/100 km • Preț de la 44.180 euro

Verdict
Este un coupé plăcut de condus, economic în exploatarea curentă, venind cu suficiente valențe practice pentru conducerea de zi cu zi. Dimensiunile nu prea mari și consumul decent îl recomandă inclusiv ca o alternativă interesantă pentru oraș.

Adaugă un comentariu