CONTACT: Renault Twizy – Energie pentru toti

Mai mic ca Smart, dar tot cu doua locuri si cu un pret comparabil cu al Daciei Sandero, Twizy este cel mai ieftin vehicul electric. Este real sau e doar un vis?

 Anul trecut, la Geneva, anuntul lui Renault soca lumea: 6.990 de euro pentru un vehicul electric. Mobilitatea electrica a devenit abordabila pentru toata lumea. Din pacate, nu este chiar asa. De acesti bani primesti doar vehiculul, fara bateriile Li-Ion plasate sub scaunul soferului. Leasingul pentru acestea costa lunar 45 de euro plus TVA. Apoi, versiunea de 6.990 de euro are puterea motorului redusa de la 15 la 4 kW (Twizy 45), nu poate rula decat cu maximum 45 km/h si nu are usi!

Avantaj: ruland cu maximum 45 km/h si avand maximum 4 kW, poate fi condusa si in Romania fara permis, de la 16 ani. Dezavantaj: fara usi esti ca intr-un scuter cu patru roti sI inghiti tot praful si noxele din Bucuresti, pentru ca la aceasta versiune nu se ofera incalzire sau ventilatie. Daca vrei versiunea mai puternica, echipata cu motor de 15 kW, pretul va creste pana la circa 10.000 de euro, dar de banii astia poti merge cu pana la 80 km/h si primesti si doua usi. Pe de alta parte, Twizy ofera doua roti mai mult decat scuterul acoperit BMW C1, care acum 10 ani costa echivalentul a 5.000 de euro.

Teoretic, micul vehicul electric al lui Renault ofera doua locuri, dar cel din spate este mult prea ingust pentru un adult. Un copil ar putea lua loc in spate, dar nu e un loc prea sigur in cazul unui impact din spate. In versiunea de 15 kW, bacteria necesita un timp de incarcare de 3,5 ore si ajunge pentru o autonomie de 100 km, absolut suficienta pentru traficul urban. Interiorul este similar cu al unui autoturism: ai un volan cu priza buna, doua pedale, cutie automata cu butoane clasice D, N, R, manete pentru semnalizatoare sI stergatoare.

Twizy este placut la condus, chiar daca nu la fel de placut ca un kart, dar, surprinzator, este destul de zgomotos pentru un vehicul electric si nu foarte confortabil. Pe de alta parte, este mult mai stabil sI mai sigur decat un scuter. Un alt avantaj este lungimea de doar 2,32 metri, care ii permite sa fie parcat perpendicular, mult mai usor ca un Smart.

Date tehnice

MOTOR: electric sincron, putere maxima 4 kW (Twizy 45), 15 kW (Twizy 75), cuplu maxim 57 Nm. TRANSMISIE: cutie CVT. DIMENSIUNI: L/l/h 2320/1191/1461 mm. PERFORMANTE: viteza maxima 45-80 km/h.

Adaugă un comentariu