Honda Civic 1.0 CVT: Un plus de confort şi sportivitate

Civic cu motorul 1.0 benzină (130 CP), cutia CVT şi pachetul de siguranţă Honda Sensing (ex: frânare automată cu detecţie de pietoni) este o variantă grozavă pentru un parcurs preponderent urban.

Dimensiunea, manevrabilitatea şi acelaşi pachet de siguranţă (disponibil începând cu varianta de bază!)  o recomandă şi pentru drumurile lungi. Aici plusează cu portbagajul imens. Sistemul Magic Seats a dispărut, însă portbagajul de 478 de litri este demn de o clasă superioară. La capitolul siguranţă activă şi pasivă, lista de dotări şi asistenţi în trafic este atât de lungă, încât dacă le-aş înşira pe toate nu aş mai putea să descriu funcţionalitatea cutiei automate tip CVT, alături de care am petrecut 500 de kilometri.

Chiar dacă avem de-a face cu un propulsor mic, supraalimentat, cutia CVT foloseşte cuplul disponibil cu cap, astfel încât ai constant o rezervă de putere, în limita disponibilităţii. Comoditatea transmisiei automate în trafic, urban sau extraurban, este recunoscută, însă e greu să nu apreciezi modul cizelat în care îşi face treaba cutia, indiferent dacă o ai în modul Drive sau Sport. În mersul cotidian, fără porniri sportive, schimbarea treptelor este aproape insesizabilă. Desigur, cuplul de 200 Nm şi viteza maximă de 203 km/oră recomandă Civic 5D 1.0 şi pentru călătorii în afara oraşului, acolo fiind chiar de preferat utilizarea modului Sport al transmisiei, care schimbă rapoartele la o turaţie mai ridicată, lăsându-te să beneficiezi de întreaga putere a motorului. Cutia CVT este o opţiune de 1.500 de euro (TVA inclusă), disponibilă cu motorizările 1.0 (130 CP) şi 1.5 litri benzină (182 CP), iar cei care pun accentul pe comoditate ar trebui să o aleagă.

Modelul testat avea şi padele la volan. Deşi propulsorul de 1 litru nu este lent, transmisia a funcţionat atât de plăcut, încât pentru a obţine parcursul pe care îl doream, nu am avut nevoie să apelez la ele. Modul Sport al cutiei te lasă să urci în turaţii mai mult. Cei care fac mai multe depăşiri sigur vor aprecia această latură a noului Civic cu transmisie automată.

Verdict

O alegere raţională: design modern, tehnologie la zi, spaţiu berechet. Cutia CVT este alegerea potrivită pentru cei care pun accentul pe confort.

Adaugă un comentariu

Articole similare