Golf VII GTI in primul test comparativ

Niciodata pana acum un GTI nu a fost atat de puternic. Datorita pachetului Performance, noul GTI dezvolta acum 230 CP si, in plus, este echipat cu un diferential autoblocant pentru puntea fata. Este insa oare suficient pentru a tine in sah sportive compacte ale concurentei de la BMW, Mercedes si Ford?

 

Nicio serie de victorii nu poate t­ine o vesnicie. Insa exista intotdeauna cazuri in care mitul invincibilitatii este foarte aproape de a fi tangibil. Golf GTI este, fara indoiala, un astfel de caz. Compacta celor de la VW ofera deja de 37 de ani sportivitate pentru mase. Golf VII vrea sa continue ceea ce a inceput stra-stra-bunicul sau in anul 1976, insa exista ceva diferente. Daca pe atunci puterea unui GTI ajungea la 110 CP, acum ea este mai mare decat dublul acelei valori. Acum, cu pachetul Performance, Golf GTI propune 230 CP. Oare competitorii sai germani de la Ford, Mercedes si BMW pot tine pasul cu el?

Cel putin pe hartie, Ford Focus ST se afla inaintea lui Golf GTI. Producatorul unor masini sport foarte apreciate trimite spre rotile puntii fata nu mai putin de 250 CP, totul fiind pus in evidenta prin elemente de caroserie agresive si o vopsea portocalie care nu poate fi trecuta cu vederea. Focus ST are in mod cert arme sa lupte cu Golf GTI.

Un nou-venit in acest club este Mercedes A 250 Sport, care mizeaza foarte mult tot pe designul spectaculos cu care vrea sa intimideze orice adversar. Sub caroseria sa gasim un propulsor care produce 211 CP si un comportament la rulare ce surprinde la un Mercedes.

BMW abordeaza acest test cu totul altfel. Designul sau exterior este complet discret, bavarezul punand accentul pe valorile de sub caroserie, precum tractiunea spate, motorul de 218 CP si cutia automata cu 8 trepte. Comparativul nostru va clarifica cine are cea mai buna reteta si daca noul GTI poate fi dat jos de pe tron.

 

4. Ford Focus ST- Nonconformistul

Noul Focus ST ar putea foarte usor fi descris printr-un singur cuvant: nonconformist.  Propulsorul sau cu 4 cilindri bolboroseste aproape la fel de provocator ca predecesorul sau de 2,5 litri si 5 cilindri. Cand toti cei 250 CP se napustesc asupra rotilor fata, soferul trebuie sa tina foarte bine in maini directia precisa si incisiva pentru ca exista fenomenul de torque steer chiar si in linie dreapta. Turbina se aude suierand sub capota, iar raspunsul motorului este foarte rapid la orice comanda a pedalei de acceleratie. Turatia urca rapid si creeaza placere pana la peste 5500 rpm. La interior, scaunele sport sunt usor deranjante la acces datorita lateralelor proeminente, insa in viraje sprijinul lateral este excelent. Trenul de rulare setat des­tul de ferm nu va fi pe placul celor ce cauta mai mult confort, dar ofera foarte mult pentru cei ce cauta sportivitate. La alternarea brusca a sarcinilor laterale, Focus ST are tendinta sa „piarda’ puntea spate, ceea ce ii va speria pe cei neexperimentati, dar ii va face pe profesionisti sa vireze cu masina „de-a latul’. Acest lucru nu il face pe Focus ST sa castige, insa, desi franeaza mai slab, poate fi numit campionul placerii din acest comparativ.

 

3. Mercedes A 250 Sport – Juvenilul

Clasa A pare ca a fost croita special pentru o asemenea versiune sportiva, mai ales pentru ca propune un design foarte indraznet si tineresc. Trenul de rulare setat rigid face ca tinuta de drum in viraje sa fie una care merita apreciata. A 250 Sport trece prin viraje rapid si fara emotii, aproape fara interventia sistemului ESP. La acestea se adauga motorul turbo de 211 CP, care are un comportament foarte vivace. Desi rapida, cutia de viteze cu dublu ambreiaj schimba uneori treptele producand mici socuri, iar comportamentul in trafic este cateodata indecis. Ne-ar fi placut ca acest model sa fie disponibil si cu o cutie manuala. De indata ce A 250 Sport iese de pe circuit si ajunge pe drumurile publice apar unele minusuri in utilizare. Trenul de rulare este atat de rigid, i­ncat orice denivelare mai aspra va fi resimtita de pasageri. In plus, pasagerii din spate nu au la dispozitie o oferta prea generoasa de spatiu, accesul fiind dificil, iar vizibilitatea in spate, destul de proasta. Scaunele sport cu tetiere integrate sunt insa bine conturate, fiind confortabile, dar cu o sustinere laterala eficienta. A 250 Sport este cel mai scump model la achizitie, dar si la pretul comparat, care ajunge la 42.258 de euro cu TVA.

 

2. BMW 125i – Netulburatul

Altii se lauda cu un diferential autoblocant sau cu o cutie cu dublu ambreiaj, dar 125i cu tractiune spate si o cutie automata cu 8 trepte ramane o adevarata delicatesa pe circuit. Mai ales ca bavarezii ofera pentru aceasta Seria 1 tot tacamul in ceea ce priveste dinamica. Foarte bine echilibrat pe punti, cu pneuri aderente de 18 inci si cu un tren de rulare adaptiv, 125i este extrem de rapid pe pista si gaseste aproape singur trasele ideale. Directia sport variabila este extrem de precisa, iar cu sistemul ESP decuplat se pot realiza drifturi spectaculoase. Nimeni nu poate asa ceva in aceasta clasa. Scaunele sport ofera o sustinere laterala foarte buna, incat pe circuit soferul are o pozitie perfecta. Astfel echipat, 125i ajunge sa aiba un pret comparat apropiat de Mercedes: 41.439 de euro cu TVA. Unica in clasa este si cutia de viteze automata cu 8 trepte (optional pentru 2.188 de euro). Aceasta schimba treptele fulgerator de rapid, aproape neobservabil si pare ca simte dinainte dorintele pilotului. Cutia-minune reuseste chiar sa mai mascheze anumite slabiciuni ale motorului de 2 litri cu patru cilindri, insa ea nu poate face nimic in privinta sunetului motorului mai apropiat de un diesel sau a spatiului mai ingust in spate.

 

1. VW Golf GTI – Perfectionistul

Cu pachetul Performance, actuala versiune a lui Golf GTI nu doar ca este cea mai puternica de pana acum, dar ofera si un diferential auto-blocant pentru puntea fata. Datorita acestuia, prin intermediul cutiei cu dublu ambreiaj si 6 trepte, puterea ajunge la roti fara sa se iroseasca in fum si zgomot. Astfel, GTI ruleaza foarte agil si dinamic pe circuit, fiind, alaturi de BMW, cel mai rapid. El entuziasmeaza prin directia sa incisiva si foarte comunicativa in viraje, unde uneori permite chiar o alunecare laterata cu ambele punti. Insa Golf GTI stapaneste si alte probe in afara de cea a circuitului de viteza. In acesta, familiile gasesc cea mai generoasa oferta de spatiu si cel mai bun confort. Acesta este oferit de trenul de rulare adaptiv DCC (opt­i­onal pentru 948 de euro), dar si de compromisul foarte bun realizat de setarea amortizor-arc. Scaunele sport nu ofera doar suport lateral bun, ele fiind potrivite chiar si pentru o vacanta cu masina in Spania. Dar totusi, ce nu poate face GTI-ul anului 2013? Avand un pret de plecare de 27.318 euro cu TVA si un pret comparat de peste 33.000 de euro, acesta nu mai trece ca o masina populara (volks-wagen), iar consumul de 8,1 l/100 km nu este un etalon. Prin urmare, GTI nu este perfect, dar este cel mai bun de aici.

 

Verdict

Noul Golf GTI nu este in niciun caz mai putin sportiv decat competitorii sai din acest comparativ, insa ofera un plus consistent in privinta aptitudinilor de utilizare zilnica. Cu aceasta combinatie, el iese invingator la o distanta considerabila de rivalii sai. Cel mai aproape de el se claseaza BMW 125i, care imbina, de asemenea, confortul bun cu o agilitate de top. Mercedes si Ford pun mai mult accent pe virtutile sportive. Asta, chiar daca produce multa placere la rulare, ii costa pe cei doi competitori sansa la victoria finala, conform punctajului obiectiv stabilit pentru testele comparative.

 

1. VW Golf GTI Performance – 499 puncte

Compacta sportiva din Wolfsburg  stapaneste proba circuitului la fel de bine ca si concediul cu familia. Ceea ce ne dorim de la VW sunt preturi mai apropiate de popor.

 

2. BMW 125i – 470 puncte

125i nu are nevoie de o caroserie stridenta pentru a fi foarte rapid si precis pe circuit. El se multumeste cu tractiunea spate si un nivel de confort foarte bun. Pacat ca este mic in spate.

 

3 .Mercedes A 250 Sport – 454 puncte

Designul indraznet si trenul de rulare reglat foarte sportiv ii aduc lui A 250 Sport multe ovatii pe circuit. Din pacate, acesta prezinta dezavantaje la utilizarea cotidiana si este cel mai scump.

 

4. Ford Focus ST – 425 puncte

Cine cauta o compacta accesibila care sa ofere foarte multa placere in conducere si mult talent sportiv poate alege Focus ST. Totusi, acesta vine cu cateva solutii de compromis.

 

[table id=425 /]

Adaugă un comentariu