Mazda MX-5 30th Anniversary: „Mandarina“ de colecție

Doar 3.000 de exemplare Mazda MX-5 30th Anniversary vor fi fabricate. Cum e viața cu o decapotabilă în ediție limitată?

O explicație pentru titlu, vă rog! Nimic mai simplu. Stăteam la semafor și din dreapta mea se aude vocea unui participant la trafic: „Șefule, ce-i mandarina asta?' Mazda MX-5 în ediție limitată 30th Anniversary, desigur! Din păcate, traficul nostru nu include prea multe exemplare de Mazda MX-5, fie ea și în variantă standard.

„Și câți cai are?'. 184 CP. „Cam puțini!'. Într-adevăr, dacă este să te iei după datele tehnice afișate pe o foaie de hârtie, micul roadster nu ar avea prea multe de oferit. Te înseli amarnic, drag participant la trafic. Chiar și în variantă RF (Retractable Fastback), MX-5 cântărește puțin peste o tonă, ceea ce înseamnă că 184 de cai-putere sunt arhisuficienți.

Totuși, aici nu este importantă puterea. La volan, MX-5 te face să te simți ca într-un supercar de stil vechi. Te simți conectat. Direcția, timoneria transmisiei manuale cu șase trepte și pedalierul sunt perfecte. Numai dacă am putea să punem aceste trei lucruri pe toate mașinile pe care le conducem.

Varianta RF permite împătimiților de MX-5 să se bucure de roadsterul lor chiar și în sezonul rece, fără teama că plafonul textil s-ar putea deteriora. Evident, adăugarea unui plafon escamotabil complex a îngreunat puțin mașina, dar nu cu mult. Ediția limitată compensează centrul de greutate amplasat mai sus cu jante mai ușoare (Rays), cu scaune Recaro (îmbrăcate în Alcantara), cu frâne Brembo și cu amortizoare Bilstein. Rezultat? Aceasta este mașina pe care aș vrea să o conduc toată viața!

 

Date tehnice

Motor L4 – Cilindree 1998 cmc – Putere 184 CP la 7000 rpm – Cuplu maxim 205 Nm la 4000 rpm – Transmisie tracțiune spate/cutie manuală cu șase trepte – L/l/h 3915/1735/1235 mm – Portbagaj 127 l – 0–100 km/h 6,8 s – Viteză maximă 220 km/h – Masă proprie 1.113 kg – Consum 6,9 l/100 km – Emisii

156 g/km – Preț 33.190 de euro (model testat)

 

Verdict

Orice întâlnire cu Mazda MX-5 este motiv de sărbătoare. Orice kilometru parcurs îți aduce mai multe zâmbete. Micul roadster este un autoturism rar întâlnit pe străzile din România, iar ediția limitată 30th Anniversary ar putea rămâne chiar la rangul de unicat.

Adaugă un comentariu