Test comparativ – BMW X3 vs Hyundai Santa Fe

Nici vorba de un produs ieftin aici. Cu Santa Fe, Hyundai intra pe teritoriul producatorilor germani de masini premium.

 

Ultimii ani au reprezentat o perioada de dezvoltare fantastica pentru producatorii coreeni de masini. Din anul 2001 pana in prezent, Hyundai si-a marit de trei ori numarul de inmatriculari pe piata din Europa. Teoretic, concernul ar putea sa se culce la acesti lauri ai succesului si sa fie foarte multumit cu aceste rezultate. Dar doar teoretic, pentru ca practic nu se intampla asta. Hyundai a ajuns sa nu se mai multumeasca sa fure clienti de la VW, Opel sau Ford, deoarece cu Santa Fe ei ataca cu multa indrazneala marcile premium germane. De aceasta data, cel luat in colimator este BMW X3. Asta inseamna ca Hyundai s-a angajat la ceva de mare calibru, pentru ca X3 a fost primul SUV de clasa compacta al unui producator german premium si este de multi ani lider de piata in Europa. Este oare Santa Fe atat de bine pregatit incat sa faca fata unui BMW sau atacul coreeanului va da gres?

 

Ce ofera

Santa Fe este probabil prima masina care nu este cumparata din pura ratiune. SUV-ul are o prezenta impozanta si reuseste sa imbine foarte elegant calitati din doua lumi diferite. Este ca si cum ai pune la un singur loc un magazin de materiale de constructii cu un butic select, totul cu o naturalete deosebita, care acum cativa ani era de neconceput la o masina coreeana. Pentru asta merita felicitari. Aceasta filozofie a fost perfectionata de-a lungul timpului de BMW pentru X3, pentru ca si el se potriveste pentru fiecare situatie din viata. Totusi, cele doua SUV-uri se afla mult sub limita invidiei pentru ca nu sunt chiar vehicule de fite a la Porsche Cayenne, acestea fiind niste masini de familie polivalente foarte serioase. Avand o lungime de 4,70 metri, Hyundai Santa Fe si BMW X3 sunt cu 20 cm mai scurte decat break-urile de clasa mare, dar ofera un nivel de spatiu comparabil cu acestea. Aici, Hyundai pare sa stea mai bine. Santa Fe este mult mai spatios atat pe primul rand de scaune, cat si pe cel de-al doilea. Diferenta este sesizabila mai ales in spate, unde pasagerii mai inalti aproape ca se pot intinde. Alt detaliu care ne-a placut este bancheta din spate cu posibilitatea de a culisa pe lungime. BMW contraataca cu o pozitie de sedere mai buna si cu scaune sport mai confortabile si cu sustinere laterala mai buna. In ambele cazuri ne-am convins ca pozitia de conducere este i­nalta, iar vizibilitatea este foarte buna, mai ales in oras. Viteza cu care coreenii au recuperat in privinta calitatii se apropie de talent, asa cum o dovedeste in mod impresionant Santa Fe. Materialele sunt prelucrate in plastic moale, bine ingrijit, iar pe consola centrala troneaza un sistem de navigatie cu rezolutie foarte buna, aproape cu nimic mai prejos decat cel de la BMW. Nu-i de mirare ca Hyundai are foarte multa incredere in propriul produs si acorda o garan-
tie de 5 ani pentru Santa Fe.

 

Cum se conduc

BMW a trebuit sa accepte critici foarte dure cu privire la primul X3. Din punct de vedere dinamic, acesta era de neatins, insa setarea era mult prea dura. Dar bavarezii au o capacitate mare de a invata, iar noul X3 este considerabil mai confortabil. Singurul aspect unde se descurca mai greu este reprezentat de denivelarile scurte, dar si pe acestea le lasa in urma fara prea multe vibratii sau zgomot. In schimb, comportamentul la rulare este foarte agil, vivace, aproape fara nicio inclinare laterala. In plus, daca X3 este echipat cu trenul de rulare sport si directia sport, devine aproape la fel de agil ca o Seria 3. La acest capitol, Santa Fe nu mai reuseste sa tina pasul. Trenul sau de rulare este setat rigid, dar, surprinzator, comportamentul dinamic nu este prea agil. Masina are un ruliu evident in viraje, iar caracterul de subvirare apare destul de repede. Inofensiv, dar fara prea multe urme de sportivitate, mai ales ca ESP-ul intervine destul de repede pentru a corecta carentele.

O imagine similara exista si la capitolul motorizari. Cu toate ca are o putere mai mica, BMW este mai vivace si mai rapid, iar la asta contribuie si fantastica cutie automata cu 8 trepte, care functioneaza rafinat si extrem de rapid. Totusi, motorul cu patru cilindri de la BMW functioneaza destul de aspru. Cel din Santa Fe este mai elastic si mai silentios, dar nu da deloc impresia de sportivitate. Cutia automata cu 6 trepte schimba treptele de viteza lin, dar destul de lent, iar la apasarea pronuntata a pedalei de acceleratie, viteza creste fara prea mult avant. Ca o senzatie subiectiva, aproape ca nu poti crede ca motorul din Santa Fe dezvolta 200 CP, pentru ca la volan se simte ca ai mai putini cai-putere. Daca luam acest aspect impreuna cu trenul de rulare dur, avem o combinatie nu foarte armonioasa. Per total, X3 este mult mai echilibrat, iar lui Hyundai ii lipseste cizelarea. Asta nu este o tragedie, deoarece Santa Fe a facut un progres enorm, dupa cum arata si rezultatul punctajului final.

 

Cat costa

Poate parea surprinzator, dar preturile de achizitie ale celor doua modele sunt extrem de apropiate. Santa Fe se vinde pentru moment intr-o singura echipare, cu un singur motor si costa 40.589 de euro cu TVA. BMW X3 cu motorul 2 litri diesel de 184 CP are un pret de 41.726 de euro cu TVA. Totusi, Santa Fe are un avantaj clar in ceea ce priveste echipamentul standard, fiind dotat standard cu tapiterie din piele, faruri cu xenon, senzori de parcare, scaune incalzite sau sistem de navigatie. Avantajele lui X3 la acest capitol apar la revanzare, unde bavarezul isi pastreaza pretul foarte bine, iar Santa Fe se devalorizeaza destul de rapid, si la costurile de intretinere.

 

1. BMW X3 xDrive20d – 514 puncte

X3 este imaginea clara a faptului ca BMW are o experienta indelungata in domeniul SUV-urilor. Bavarezul puncteaza concludent in special cand vine vorba de trenul de rulare confortabil, dar totusi agil.

 

2. Hyundai Santa Fe 2.2 CRDI – 482 puncte

Santa Fe poate face fata lui X3. El este spatios, dieselul sau toarce elegant si se armonizeaza cu cutia automata foarte „blanda. Trenul de rulare este insa prea dur si nu aduce beneficii dinamice care sa compenseze acest deficit.

 

 Verdict

Ofensiva lui Hyundai asupra producatorilor premium germani pare sa fi reusit destul de bine, chiar daca Santa Fe nu a obtinut in final victoria. Insa asta era destul de dificil, pentru ca X3 este foarte bine cizelat la toate capitolele, in special cand vine vorba de trenul de rulare confortabil, dar totusi foarte agil. Este surprinzatoare decizia coreenilor de a vinde Santa Fe doar foarte bine echipat, pentru ca asta il apropie periculos de mult de pretul lui X3.

 

[table id=391 /]

Adaugă un comentariu