Zi neagra pentru BMW! Este Mercedes A 45 AMG cea mai sportiva compacta?

Considerata pana nu demult perfecta pentru bunici, Clasa A a ajuns sa joace cartea dinamicii intr-un mod surprinzator pentru toata lumea. Mercedes A 45 AMG si BMW M135i xDrive sunt trimise pe circuitul de viteza pentru a afla care dintre cele doua modele este atletul mai performant.

 

Nu cu mult timp in urma am ramas surprinsi ca un Golf poate fi oferit cu 300 CP si l-am considerat o adevarata bomba. Dar BMW 135i xDrive si Mercedes A 45 AMG ofera mult mai mult. Suna foarte interesant ca un Mercedes compact sa fie limitat la 270 km/h, iar o Seria 1 sa aiba sub capota un motor cu sase cilindri, o cutie automata cu 8 trepte, un sistem de tractiune integrala si un tren de rulare setat pentru o combinatie perfecta intre dinamism si agilitate. Si acesti doi producatori care in mod traditional utilizeaza tractiunea spate au ales acum sa foloseasca un sistem de tracti­une integrala pentru a transmite cei 450 Nm spre suprafata de rulare. Ce nu se mai potriveste? Caroseria cu cinci portiere aduce un concept ciudat pentru aceste minisupercaruri, dar nu putem uita nici de pret, care pentru un model compact este destul de ridicat. Mercedes A 45 AMG cu cei 360 CP ai sai costa 50.716 euro cu TVA, iar BMW 135i xDrive cu „doar’ 320 CP are un pret de pornire de 48.236 euro cu TVA.

Aceasta putere exuberanta a lui A 45 AMG vine dintr-un motor cu o cilindree de numai 2 litri si trece prin intermediul unei transmisii cu dublu ambreiaj pentru a fi pusa’ pe suprafata de rulare de sistemul 4Matic. Tehnologia este de top, iar asta se vede daca ne uitam la timpul necesar pentru acceleratia 0-100 km/h: sensibil sub 5 secunde. Toate aceste date nu arata foarte bine pentru BMW, lucrurile schimbandu-se radical in ultimul an. De la o caroserie de monovolum, Clasa A a ajuns sa concureze Seria 1 la ceea ce era mai buna, la sportivitate si dinamica. Si nu o face oricum, ci cu foarte mult succes. A 45 AMG pare sa fie sub lumina reflectoarelor, fiind mai rapid si mai puternic, iar asta nu poate decat sa impresioneze intr-o clasa in care limitele nu sunt prea ridicate.

Pentru ca aceste doua modele sunt deosebite si au valori ridicate in ceea ce priveste sportivitatea, am decis ca punctajul sa fie acordat doar pentru anumite criterii, care reprezinta cel mai bine statutul lor de hot-hatch-uri. Utilizarea cotidiana a fost lasata la o parte. Criteriile cele mai importante au devenit manevrabilitatea, dinamica si viteza maxima pe circuit. De asemenea, sunetul motorului si al evacuarii este important, iar scaunele sunt analizate din punct de vedere al sustinerii laterale.

VG_MB_AMG_A45_BMW_M_135i_X_Drive | VG Mercedes  A45 AMG  vs.  BMW M 135i X DriveChiar de la acest capitol, A 45 AMG se pozitioneaza in fata, pentru ca scaunele sale te imbratiseaza’ foarte eficient, iar volanul sau gros are o priza excelenta. Trenul de rulare foarte rigid nu lasa deloc caroseria sa aiba ruliu in viraje, iar directia e extrem de precisa si ofera informatii foarte clare despre ceea ce fac rotile din fata. Doar cu aceste atribute, A 45 AMG este foarte rapid, dar nici nu am ajuns la propulsorul sau. Acesta poate fi foarte simplu caracterizat prin cuvantul „bestie’. E surprinzator cum au reusit inginerii de la AMG sa reduca golul turbo atat de mult la un motor de 2 litri cu o turbina foarte mare. Acesta aproape ca nu exista, iar turatia creste incredibil de repede. Chiar si la viteze ridicate, unde cilindreea e de multe ori importanta, acest motor nu da deloc semne de oboseala, iar fiecare schimbare extrem de rapida de treapta este acompaniata de sunetul gros si de rateurile din evacuare. Avalansa de putere care nu se lasa asteptata trece prin sistemul de tractiune integrala aproape fara sa existe pierderi. Tractiunea este la cote ridicate si e un alt aspect care impresioneaza.

Este clar ca si M135i cu al sau motor cu sase cilindri e capabil sa ofere un ritm sustinut si nu este deloc exclus ca senzatiile pe care le ofera sa fie capabile sa creeze foarte multa placere.

Insa cronometrul nu poate fi corupt. Acesta ne arata ca BMW este mai lent decat Mercedes cu doua secunde pe tur. Iar pilotii au afirmat ca bavarezul este si mai dificil de condus rapid. El ofera senzatii mai placute pentru cei care au in vedere factorul „fun’ pe circuit, dar puntea spate tinde sa iasa spre exterior mai repede, in timp ce A 45 AMG merge ca un tren, fara ezitari. M135i are si un nivel de ruliu mai pronuntat. In plus, masuratorile noastre au aratat ca la BMW cei 40 CP nu lipsesc doar pe hartie, pentru ca la acceleratia 0-200 km/h acesta este mai lent cu mai mult de o secunda (18,3 secunde fata de 17,1 secunde la A 45 AMG), iar sprintul de la 80-120 km/h necesita si el mai mult timp (3,1 secunde fata de 2,9 secunde).

 

Clasament

1. Mercedes A 45 AMG          232 puncte

In ciuda propulsorului cu patru cilindri, A 45 AMG este mai puternic, are un sunet de masina sport veritabila, iar trenul sau de rulare rigid propune multa tractiune si permite atingerea unor viteze ridicate in viraje. Din pacate, tot acest pachet
este foarte scump.

 2. BMW M135i xDrive           229 puncte

M135i este modelul care ruleaza mai rafinat, insa nu asta este ceea ce am cautat noi aici. Din punct de vedere sportiv, bavarezul trebuie sa se declare invins, chiar daca este foarte aproape de A 45 AMG. Asta este demonstrat atat de cronometru, cat si de impresia subiectiva.

 

Verdict

O Clasa A mai rapida si mai agila decat o Seria 1? Ouch! Cu foarte putin timp in urma asta parea o utopie, in special daca priveam conceptul lui Mercedes pentru vechea Clasa A. Rezultatul nu este confirmat doar de masuratori, ci si de experienta din spatele volanului. BMW este mai lent, dar, pentru cine conteaza, este mai rafinat si mai confortabil.

 

[table id=441 /]

Adaugă un comentariu

Articole similare