3 lucruri pe care nici șoferii profesioniști nu le cunosc despre schimbarea uleiului de motor

La o primă vedere, găsirea uleiului potrivit pare o sarcină ușoară, însă, în realitate, există mulți factori pe care trebuie să îi iei în considerare înainte să alegi la întâmplare un ulei pentru automobilul tău. Motoarele mașinilor și camionetelor sunt proiectate cu un anumit tip de ulei în minte. Nimic nu este întâmplător când vine vorba despre acest pas.

Pentru fiecare motor trebuie să folosești un anumit tip de lubrifiant, de o anumită vâscozitate și într-o anumită cantitate. Uleiul se va potrivi cu toleranțele motorului, va trece prin galerii în mod corect și va crește temperatura într-un ritm măsurat. De asemenea, uleiul se alege și în funcție de frecvența cu care este condus autovehiculul. Persoanele care conduc mașina zilnic vor căuta alt tip de ulei față de persoanele care conduc mașina ocazional.

Modificări în Codul Rutier: apare suspendarea înmatriculării

3 motive pentru care atacatorii folosesc camioane sau furgonete în atacurile teroriste

Cum i-a lăsat ARO 240 mască pe japonezi în anii 70

Folosirea unui lubrifiant neadecvat poate duce la o deteriorare a motorului, care poate avea probleme în cele mai nepotrivite momente. Din acest motiv, este foarte important să afli care este cel mai potrivit lubrifiant pentru mașina sau camioneta ta. Iată câteva lucruri pe care nici șoferii profesioniști nu le cunosc:

  1. Înțelegerea caracteristicilor esențiale

Provocarea în găsirea uleiului potrivit vine atunci când un șofer începe să examineze toată varietatea uluitoare de uleiuri disponibile pe piață. Există diferite pachete de aditivi, vâscozități, uleiuri pentru vehicule cu un consum redus de kilometri, o viață prelungită și lista continuă. Cel mai bun loc pentru a începe procesul de selecție este în manualul utilizatorului. Manualul te poate ajuta să înțelegi ce tipuri de ulei sunt cele mai bune pentru autovehiculul tău, în funcție de kilometrajul său, frecvența cu care conduci sau chiar temperaturile ambientale. Totuși, asta presupune o lectură aprofundată ce poate provoca multă confuzie chiar și pentru un șofer experimentat care își câștigă existența la volanul unui camion. Din fericire, există o aplicație ușor de folosit care te ajută să identifici lubrifiantul pentru vehicule comerciale potrivit. În această aplicație vei introduce marca și modelul vehiculului, pentru că are în spate un sistem cu mii de mărci și de modele indexate ce este updatat cu regularitate. Asta te va ajuta să găsești uleiul potrivit pentru orice vehicul comercial, indiferent dacă e vorba despre un camion, o furgonetă, un tractor, autocar sau autobuz. De asemenea, și în cazul mașinilor personale a fost dezvoltată o aplicație similară care funcționează după aceleași principii.

Ce avere are MARIAN GODINĂ. În 2017, MAȘINĂ și CASĂ NOUĂ!

Cea mai tare explicație! De ce nu suportă CTP geamurile electrice la mașini

UIMITOR! Cum își bat joc românii de mașinile altora: „Situații incredibile pe care NU LE-AM CREZUT POSIBILE’

  1. Alegerea în funcție de vâscozitatea potrivită a uleiului

Deseori, producătorii de automobile vor sugera două sau mai multe vâscozități ale uleiului pentru același tip de motor, propunere bazată pe diferiți factori, printre care se numără și temperatura sau condițiile de funcționare. Vâscozitatea este proprietatea unui fluid de a opune rezistență la curgere. Știind cum se calculează vâscozitatea, vei putea afla ce tip de ulei trebuie să folosești. Valorile pe care le are vâscozitatea uleiului sunt date în funcție de cât de mult se îngroașă uleiul la frig, mai exact la temperaturi de 0 grade Fahrenheit, adică -17,8 grade Celsius. Cu cât numărul din față este mai mic, cu atât uleiul se îngroașă mai puțin. Spre exemlpu, uleiul de motor cu vâscozitate 5W-30 este mai puțin vâscos ca uleiul 10W-30, dar mai vâscos ca 0W-30. O mașină folosită la temperaturi mici, în care uleiul are tendința de a deveni mai vâscos, va avea nevoie de un ulei cu vâscozitate mai mică, pe când un automobil folosit în temperaturi toride va avea nevoie de lubrifiant cu vâscozitate mai mare.

  1. Alegerea aditivilor pentru uleiul de motor

Folosiți cu măsură și în funcție de proprietățile uleiului, aditivii pentru uleiul de motor trebuie de asemenea luați în considerare. Printre cei mai comuni aditivi numărăm:

  • Detergenți: ajută la îndepărtarea unor depuneri, dar în cea mai mare parte inhibă formarea depunerilor la temperaturi ridicate, inhibă formarea ruginei și a coroziunii.
  • Aditivi cu rol de îmbunătățire a vâscozității: reduc capacitatea uleiului de a se subția la temperatui ridicate
  • Aditivi pentru diminuarea fricțiunii motorului: reduc consumul de ulei de motor și prelungesc viața motorului
  • Aditivi pentru mărirea puterii de ungere: capacitatea lubrifiantului de a forma o micropeliculă de ulei aderentă la suprafețele metalice aflate în mișcare

Cunoscând proprietățile pe care trebuie să le aibă un lubrifiant de motor este mult mai ușor să identifici acel tip de ulei care se potrivește cel mai bine motorului tău, oferindu-i o viață prelungită automobilului.

Foto: Shutterstock

Adaugă un comentariu