Bujii – când trebuie să le înlocuim şi cât costă

Motoarele termice pe benzină au nevoie de aprindere şi astfel cele mai importate piese pentru realizarea acestui lucru sunt bujiile.

În funcţie de modul în care sunt fabricate există patru tipuri de bujii: cupru-nichel, platină, platină dublă şi iridium. Bujia este fabricată din materiale metalice, ceramice și sticlă. Părțile principale ale bujiei sunt: terminalul (conectorul), izolatorul ceramic și electrozii.

Bujiile sunt “capătul de linie” a sistemului de aprindere. Bujiile primesc un impuls de curent prin fise, de la distribuitor sau direct din bobina de inducţie. Maşinile moderne au bobine individuale pentru fiecare bujie, în timp ce modelele mai vechi se folosesc de un distribuitor numit şi delcou.

Bujiile pot fi considerate consumabile pentru că se uzează în timp. Asta va duce la o ardere incompletă, la pierderea puterii şi la creşterea consumului. Cu cât uzura este mai mare cu atât tensiunea electrică necesară producerii scânteii este mai mare.

Buna funcționare a bujiei are un impact decisiv asupra performanțelor motorului. Bujiile trebuie să asigure o pornire la rece facilă, o funcționare optimă în condiții de temperatură și presiune extreme şi o aprindere corectă la fiecare ciclu motor.

Bujii – când trebuie să le înlocuim şi cât costă

În general, ne dăm seama dacă bujiile nu mai sunt în parametri atunci când motorul nu mai merge rotund. Bujiile se schimba în set complet, în funcţie de câţi cilindri are un propulsor.

La schimbarea bujiilor motorului este foarte important să se respecte plaja de funcționare termică a acestora pentru a nu afecta performanțele și fiabilitatea motorului!

Atenţie – bujiile la mâna a doua nu mai fac aprinderea bine și motorul va consuma mai mult combustibil. De aceea, se recomandă bujii noi.

Când este nevoie de schimbarea bujiilor trebuie înlocuite cu acelaşi tip de bujii. Fiecare bujie are un cod, iar fiecare model de maşina are nevoie de un anumit tip de bujie. Foarte important este să folosim o cheie dinamometrică dacă alegem să facem singuri această operaţie.

Preţurile pentru bujii diferă în funcţie de tip şi producător. Pentru o Dacia Logan preţul pentru un set de bujii începe de la 40 lei.

 

Adaugă un comentariu