Cele mai utile 3 sfaturi pe care le poate primi astăzi un șofer

Un raport realizat de World Health Organization arată cum, în fiecare an, aproximativ 1,2 milioane de oameni își pierd viețile în accidente de mașină și alte 50 de milioane sunt răniți pe întregul glob. Estimările spun că în următorii 20 de ani cifrele vor crește cu 65%, dacă nu luăm în considerare condusul preventiv.

Cum poți controla, ca șofer, ce ți se întâmplă în trafic?

1. Înregistrează tot ce se întâmplă

Din zece accidente ușoare, patru ajung să fie rezolvate la poliție din cauza neînțelegerilor dintre șoferii implicați. Ca să eviți o astfel de situație, invocă această pierdere inutilă de timp și ține cont de faptul că polițistul care face procesul verbal la fața locului poate decide cine este vinovat pe baza unei înregistrări video realizată cu o cameră video pentru mașină.

Așadar, o simplă cameră auto poate încheia instant și pașnic un conflict prin prisma dovezilor incontestabile. În plus, anumite companii de asigurări consideră relevante probele video și poți obtine despăgubiri în caz de accident – sume incomparabile cu prețurile de pornire pentru aceste device-uri (aproximativ 170 lei, potrivit spy-shop.ro).

Mai mult, un astfel de device te face martorul perfect pentru a înregistra și alte evenimente de pe carosabil: abuzuri ale poliției rutiere, violență în trafic, tamponări, cicliști sau pietoni loviți pe trecere de către șoferi iresponsabili, informații prețioase despre un autovehicul care a părăsit locul faptei. Dacă zace în tine un spirit justițiar, secvențele video înregistrate pot explica și decide înfăptuirea legii iar asta îți va da o senzație de contribuție socială.

2. Stăpânește-ți nevoia de viteză

Consecințele condusului cu viteză sunt foarte simple și le știm cu toții – viteza este cauza principală a accidentelor de mașină. Americanii au estimat că accidentele provocate de viteză se ridică la un cost de 40 de mii de miliarde pe an iar peste 10000 de vieți sunt pierdute în ele (NHTSA).

Dacă trebuie să traversezi orașul, dacă vei conduce cu 16 km peste limita de viteză, vei salva doar câteva minute în vreme ce crești cu 50% șansele unui accident. Chiar și la drum lung, timpul pe care îl câștigi este nesemnificativ în comparație cu riscurile asociate condusului cu viteză. Ia-ți timpul necesar și respectă limitările de viteză. Dacă trebuie, cu adevărat, să ajungi rapid la destinație, pleacă mai devreme.

3. Nu-ți  distrage singur atenția  de la condus

Tot mai mulți folosim telefoanele în timpul condusului. Începem inofensiv cu un handsfree, după care primim un mesaj, profităm de roșul de la semafor să răspundem. Se face verde, primim alt mesaj, pornim cu greu de pe loc, se aud claxoane. La noi nu s-au făcut încă statistici (asta nu înseamnă că nu există material), dar am rămas și noi surprinși că în multe state din SUA, unde utilizarea telefonului la volan este interzisă prin lege, se înregistrează aproximativ 2600 de morți anual din cauza aceasta, conform Live Science.

Iar dacă asta nu te convinge să nu mai folosești telefonul cât conduci, un studiu s-ar putea să trezească ceva diferit în tine. Se pare că timpul de reacție a unui șofer de 20 de ani care vorbește la telefon este identic cu cel al unui șofer de 70 de ani. Reacțiile în spatele volanului se diminuează cu 20%.

Iar telefoanele mobile nu reprezintă singurul factor care îți distrage atenția de la condus. Mâncatul, aplicatul make-up-ului, jucatul cu device-uri sau interacțiunea cu pasagerii poate să distragă atenția șoferului, cu aceleași efecte mortale. Cel mai bun sfat ar fi: ochii la drum, mâinile pe volan!

Spune-ne, cum ar trebui să continue lista ca străzile să fie un loc mai sigur?

Sursa foto: Shutterstock.com

Adaugă un comentariu