Conditii de participare la trafic si sfaturi utile pentru soferii incepatori

Examenul pentru obtinerea permisului de conducere a fost trecut cu succes. Nici proba practica si nici cea teoretica nu au pus probleme. Este oare suficient pentru ca soferul incepator sa se descurce impecabil in trafic? Au fost suficiente cele 30 de ore de condus pentru dezvoltarea unor abilitati care sa il ajute pe soferul incepator sa se descurce in orice context in trafic? Se pare ca nu!

Multi dintre soferii incepatori se declara coplesiti de situatiile neprevazute pe care le intalnesc in trafic, situatii cu care nu s-au confruntat in timpul in care s-au pregatit in vederea obtinerii permisului auto. Nimic de spus, faptul ca au completat teste auto drpciv ii ajuta pe soferii incepatori sa inteleaga teoretic aspecte legate de trafic si chiar si practic, insa situatiile cu care se pot intalni in trafic pot fi inedite, iar orele de la scoala de soferi se pot dovedi insuficiente. Daca soferii cu ani multi de experienta auto pot reactiona optim in diverse situatii, de cele mai multe ori, soferii incepatori se pierd.

Experienta reprezinta un factor determinant cand vine vorba de soferii auto, un factor care poate sta la baza evitarii multor accidente. Desi experienta se capata in timp, obiceiurile corecte de condus se pot deprinde repede, un avantaj pentru toti participantii la trafic.

Soferii incepatori trebuie sa aiba in minte cel putin 3 conditii atunci cand pleaca la drum cu masina:

  • Reglarea oglinzilor (laterale si cea retrovizoare) si purtarea centurii de siguranta;
  • Regulile de semnalizare. Intentia de a schimba directia, banda, de a iesi din parcare sau din sensul giratoriu se semnalizeaza cu minim 3, 2, respectiv 5 secunde inainte;
  • Respectarea tuturor regulilor in trafic, inclusiv urmatoarele: respectarea vitezei optime si adaptarea acesteia la conditiile de trafic, respectarea culorilor indicate de semafor, mentinerea distantei regulamentare intre masini, se fac depasiri doar pe partea stanga s.a.m.d.

Sfaturi utile de urmat de catre soferii incepatori

  1. Impunerea unui ritm propriu

Poate cel mai important sfat este acela de a merge in ritmul propriu. Soferul incepator nu trebuie sa cedeze presiunii exercitate de alti soferi in trafic. Cu cat trec saptamanile, cu atat mai multa experienta se acumuleaza, dar asta nu inseamna ca trebuie sa se mearga cu viteza mare.

  1. Siguranta la volan

In ceea ce priveste siguranta, este foarte important sa urmeze obiceiurile bune invatate in scoala de soferi. Printre acestea se numara reglarea oglinzilor si purtarea centurii de siguranta. Aceste miscari ar trebui sa devina reflexe si instinctive ori de cate ori se pleaca la drum. Cu cat mai repede soferul incepator se obisnuieste cu aceasta rutina, cu atat mai usor o va aplica. In ceea ce priveste mecanica, soferul incepator va avea nevoie ca in primele cateva saptamani sa-si cunoasca masina, sa stie cum reactioneaza, puterea acesteia etc.

  1. Practica continuu in scopul dobandirii increderii

Inainte de a se aventura pe trasee complicate, se recomanda ca soferii incepatori sa mearga mai mult pe traseele cu care sunt familiarizati. Drumurile cu trafic redus ii pot ajuta sa castige incredere si sa se pregateasca pentru trasee mai complicate, zone inguste sau mai complexe si rute mai aglomerate.

  1. Experienta se castiga in timp

Dupa primele saptamani sau luni de condus, este important ca soferii incepatori sa nu se relaxeze pe fondul unui fals sentiment de control. Abilitatile de conducere, stapanirea vehiculului, capacitatea si viteza de a reactiona in situatii neprevazute sunt achizitionate dupa mai multi ani si mii de kilometri.

  1. Concentrarea la drum

Soferul incepator trebuie sa acorde o atentie deosebita celorlalti participanti la trafic. Sa incerce sa anticipeze ce vor sa faca, pentru ca, in multe cazuri, acestia sunt cei care nu sunt atenti la trafic. Concentrarea la drum si observarea permanenta a mediului sunt esentiale. La inceput, este important sa se evite orice distragere a atentiei, chiar si conversatia cu alti pasageri din masina. Chiar si sistemele Bluetooth implica lipsa de atentie de la condus. De asemenea, conducatorii auto incepatori ar trebui sa isi opreasca telefoanele in timp ce circula.

  1. Adaptarea la conditiile de trafic

Un alt sfat de luat in seama tine de controlul vitezei. Nu doar ca trebuie sa se respecte limitele de viteza din trafic, este esential ca soferul incepator sa se adapteze la orice circumstanta de trafic.

  1. Intretinerea masinii

De la inceput, desi masina poate fi noua, trebuie sa se acorde atentie intretinerii sale. Presiunea in anvelope si starea acestora ar trebui sa fie revizuite periodic. In mod similar, nivelurile de ulei si lichide. In masina trebuie sa existe obiectele necesare in situatii de urgenta: triunghiuri de siguranta, vesta reflectorizanta si o trusa de prim ajutor.

  1. Inainte de a pleca la drum nu se consuma alcool

Desi este valabil pentru oricine conduce o masina, cu atat mai mult conducatorii auto incepatori nu trebuie sa consume alcool. Experienta este un plus, iar lipsa ei poate provoca un dezastru.

  1. Obligativitatea semnului de incepator

O alta regula care reglementeaza primul an de conducere este de a indica faptul ca masina este condusa de un incepator, prin aplicarea semnului distinctiv pe parbriz. Desi poate parea inutil, acest semn ii determina pe ceilalti soferi sa adopte un comportament prudent in trafic.

  1. Informarea in continuu

Soferul incepator care va citi continuu are toate sansele sa fie informat util si corect cu tot ceea ce priveste modul optim de condus si nu numai. Pe site-uri precum www.odat.ro va putea gasi informatie de actualitate care acopera o serie larga de subiecte, de ajutor in cele mai diverse situatii.

Adaugă un comentariu