Discuri de frână – când trebuie schimbate şi cât costă

Cu toții știm că, alături de sistemul de direcție, cel de frânare este folosit în orice deplasare a vehiculului, motiv pentru care verificarea lui nu trebuie să fie omisă de niciun posesor auto.

Mai mult decât atât, recomandăm ca orice intervenție asupra sistemului de frânare să fie făcută doar într-un service autorizat, și nu în garajul din spatele blocului.

 

Discuri de frână – când trebuie schimbate şi cât costă

 

Discurile de frână trebuie verificate periodic. Iată câteva exemple la care trebuie să fim atenţi:

– discurile de frână cu striaţii sau şanţuri: dacă există şanţuri pe discuri, înseamnă că au fost de o calitate slabă şi plăcuţele de frână şi-au imprimat profilul în metal;

– discuri de frână cu buză’: dacă buza’ pe care o face discul de frână în exterior depăşeşte 1 mm, înseamnă că e vorba de o uzură peste măsură şi necesită schimbare;

– discuri spate ruginite: dacă discurile punţii spate rămân ruginite multă vreme, chiar şi după folosirea maşinii îndelung, există o problemă cu repartitorul de frână. Acesta nu mai acţionează frâna pe spate şi trebuie revizuit.

Când înlocuieşti discurile de frână cu unele noi, e recomandat să schimbi şi plăcuţele de frână, pentru a nu imprima pe noile discuri profilul vechilor plăcuţe, care astfel se vor uza neuniform, scăzând considerabil eficienţa.

Pentru un model Dacia Logan preţurile pentru un disc de frână încep de la 40 lei. Dar pentru că sistemul de frânare este foarte important pentru siguranţa la schimbarea discurilor de frână recomandăm şi schimbarea plăcuţelor de frână.

Adaugă un comentariu