Filtru de aer – când trebuie înlocuit şi cât costă

Filtrul de aer este realizat din materiale care permit aerului să circule fără a lasă impurităţile să ajungă în motor. Aceste filtre nu trebuie sa lase particulele ce depăşesc câţiva microni să intre în motor, deoarece pot provoca pagube destul de mari. 

Pentru a funcționa, motorul amestecă aer cu combustibil în camera de ardere într-un raport bine determinat și optimizat de computerul de injecție. Dat fiind faptul că motorul „aspiră' aproximativ 15 kg de aer din atmosferă la 1 kg de combustibil consumat, realizăm de ce e nevoie de filtru: pentru a împiedica praful, murdăria, resturilor sau a insectelor să pătrundă în motor.

Particulele de praf care intră în motor uzează pistoanele prematur, pot înfunda catalizatorul și pot crea o mulțime de alte probleme. Filtrul de aer asigură protecția împotriva mai multor probleme, motiv pentru care trebuie schimbate o dată la câteva mii de kilometri parcurși. E o cheltuială infimă, dar care te va ajuta să economisești enorm pe termen lung.

Filtru de aer – când trebuie înlocuit şi cât costă

Toţi producătorii de autoturisme recomandă înlocuirea filtrelor de aer ale motorului la intervale de timp ce variază între 10.000 şi 30.000 de kilometri.

O simplă inspecţie vizuală a filtrului de aer vă poate face să vă daţi seama dacă acesta trebuie înlocuit. De obicei acesta devine negricios şi plin de mizerii.

Primul lucru de care trebuie să ţii cont: nu încerca să cureţi filtrul. Suflatul filtrului cu aer comprimat nu rezolvă problema.

Dacă locuieşti într-un oraş foarte aglomerat ideal ar fi să schimbi filtrul cât mai des. Pentru că are costuri reduse această operaţie este accesibilă şi chiar poate fi făcută foarte uşor oriunde.

La înlocuirea filtrului de aer este esenţial să te asiguri că foloseşti un filtru nou care respectă specificaţiile producătorului.

Pentru un autoturism Dacia Logan cu motor 1.6 16 V un filtru de aer are preţuri care încep de la 10 lei. Sunt disponibile şi oferte complete de pachete pentru întreţinerea periodică care reduc şi mai mult preţul de achiziţie.

Adaugă un comentariu

Articole similare