Ulei de motor – când trebuie înlocuit şi cât costă

Toată lumea a auzit de uleiul de motor, însă puţini şoferi cunosc cu adevărat rolul acestui lubrifiant esenţial pentru buna funcţionare a motorului.

În primul rând să aflăm ce rol are uleiului de motor pentru acesta:

1. Ungere/lubrifiere – Ajuta la reducerea frecărilor dintre componentele motorului aflate în mişcare

2. Răcire – Preia căldura componentelor cu care intră în contact

3. Curăţare – Ajută în eliminarea reziduurilor rezultate în urma procesului de ardere care se depun pe diverse componente

4. Protejează împotriva coroziunii

5. Etanşeitate – Ajută la îmbunătăţirea etanşeităţii dintre suprafeţele componentelor

 

Ulei de motor – proprietăţi

Temperatura este unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza proprietatile fizico-chimice ale uleiului de motor.

Vascozitatea este una dintre proprietati si face referile la capacitatea uleiului de a se opune curgerii. La o temperatura mare, gradul de vascozitate scade si astfel curgerea are loc mai usor, ceea ce duce la o lubrifiere mai buna.

Onctuozitatea este cea de-a doua proprietate a uleiului si face referire la capacitatea acestuia de a adera la suprafetele metalice si de a forma o pelicula care sa impiedice contactul direct intre acestea.

 

 Ulei de motor –  clasificarea  şi denumire

 

Exista multi soferi care cumpara uleiul de motor dupa ureche'. Dar v-ati intrebat vreodata ce semnifica valorile trecute pe eticheta sticlei?

Ei bine, standardul SAE (unul dintre cele mai uzuale) clasifica uleiurile de motor dupa vascozitate.

Astfel, uleiurile pot fi monograd sau multigrad. Cele monograd sunt extrem de rar folosite intrucat se utilizeaza in aplicatii specifice, stiind ca motorul va functiona la o singura temperatura. Astfel, in zonele in care temperatura este contanta, va fi folosit doar ulei monograd.

Uleiul monograd are 11 indici de vascozitate: 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W, 20, 30, 40 50 si 60. Indicii urmati de litera W (Winter) sunt inscrisi doar pe uleiurile de iarna.

Uleiul multigrad este cel pe care cu siguranta il folositi si dumneavoastra. Vorbim despre un lubrifiant conceput special sa lucreze atat la temperaturi mari, cat si la temperaturi mici.

În cazul uleiului multigrad, pe eticheta vor fi trecuti doi indici.

Primul indice face referire la limita de jos a functionarii, iar cel de-al doilea, evident, la limita superioara a temperaturii exterioare. Astfel, un ulei de tipul 5W-30 trebuie sa treaca testele atat pentru categoria 5W, cat si pentru cea 30.

Clasificarea uleiului de motor in functie de compozitie

In compozitia unui ulei de motor vom gasi aditvi (15 – 25%) si uleiuri de baza (75- 85%), care la randul lor se clasifica in alte trei categorii.

1. Uleiuri de baza minerale
2. Uleiuri de baza sintetice
3. Uleiuri de baza semi-sintetice

 

Ulei de motor – când trebuie înlocuit şi cât costă

Dacă nu ştii prea multe despre uleiul de motor şi când trebuie schimbat îţi recomandăm cu fermitate să consulţi manualul utilizatorului cu care vine maşina ta din fabrică.

Povestea cu “ştiu un prieten care a pus ulei din ăla” şi a mers 50.000 km fără probleme nu trebuie să te impresioneze.

Operatiunea de schimbare a uleiului de motor se va efectua cel putin o data pe an sau daca proprietarul masinii parcurge un numar limita de kilometri (10.000 sau 15.000 de kilometri in functie de uleiul folosit si de uzura motorului).

Dar de cele mai multe ori, oamenii nu vor sa inteleaga acest aspect si astfel exista doua categorii aparte. Cei care parcurg foarte putini kilometri pe an si care vor sa schimbe uleiul la 10.000 de kilometri parcursi si cei care parcurg distante mari si care vor sa schimbe uleiul de motor la 1 an.

Ambele categorii ar trebui sa inteleaga ca functionarea corespunzatoare a motorului tine si de ulei, iar o astfel de mentalitate duce la o scadere a duratei de viata a componentelor ansamblului. De asemenea, orice schimb de ulei implica si schimbul filtrului de ulei.

Preţul unui litru de ulei de motor începe chiar şi de la 10 lei. În primul rând trebuie să ştii de câţi litri are nevoie maşina ta şi apoi trebuie să respecţi valorile trecute de producător pentru motorul tău.

Adaugă un comentariu