10 sfaturi pentru un consum redus de combustibil

Desi pretul carburantului la pompa a scazut in ultima perioada, un consum redus o sa va ajute sa economisiti si mai mult. In articolul urmator am pregatit 10 sfaturi pe care orice sofer ar trebui să le cunoască.

 

1. Drumurile lungi – Cheia succesului

Cand pornesti un motor rece, pe primii kilometri, acesta va avea un consum de carburant mai mare. Cel mai bine, incearca sa iti creionezi un plan cu drumurile pe care trebuie sa le faci in ziua respectiva si vezi daca le poti conecta. Asa va fi cel mai bine si pentru masina ta, dar si pentru buzunar.

 

2. Incearca sa eviti orele de varf

Exista putine locuri unde nu ti-ar placea sa pierzi vremea, iar ambuteiajele din trafic fac parte din grupul de mai sus. Atunci cand pleci de pe loc motorul are nevoie de mai mult carburant pentru a pune masina in miscare. Nici treapta a doua nu te scapa de aceasta problema. Dar poti face economie de carburant daca incerci putin sa anticipezi traficul. In loc sa accelerezi si sa franezi brusc, incearca sa te deplasezi in ritmul traficului.

Incredibil! Cum se fură la pompele din România când angajatul benzinăriei îi spune șoferului: Pot să vă ajut?’

Când va intra în vigoare NOUA TAXĂ! Într-un fel sau altul, TOȚI O VOM PLĂTI!

3. Inchide geamurile si trapa

Cand parasesti traficul din oras, incearca pe cat posibil sa mergi cu geamurile si cu trapa inchisa. Aerodinamica este un lucru extrem de important, iar designerii care au lucrat cu siguranta si-au pierdut multe nopti pentru ca masina ta sa aiba un coeficient la frecarea cu aerul cat mai mic. De aceea incerca sa nu-l strici deschizand geamurile. Plus ca nivelul combustibilului din rezervor va scadea mai rapid. Nu cu mult, dar cu siguranta vei alimenta mai des.

geamuri jos

4. Indeparteaza portbagajul exterior

Daca ai ales sa achizitionezi un portbagaj exterior, inceraca sa-l pui pe masina doar atunci cand il folosesti. Pe scurt, lucrurle stau la fel ca in cazul geamurilor deschise.

IMG_0909

 

5. Nu transporta lucruri nefolositoare

Asemeni corpului uman, masina are nevoie de mai mult carburant pentru a transporta o masa mai mare. De aceea, incearca sa nu uiti in portbagaj lucrurile de care nu ai nevoie.

 

6. Accelereaza lin

Pedala de acceleratie este cea care, apasata cu delicatete, iti poate scadea cheltuielile la combustibil. Ori de cate ori ai ocazia, accelereaza lin si vei observa diferenta la pompa.

 

7. Nu apasa acceleratia pana la podea

Sa presupunem cazul in care tu te deplasezi cu 50 km/h, in treapta a cincea, intr-o localitate. Treci de indicatorul care spune ca localitatea s-a incheiat, iar tu apesi brusc pedala de acceleratie. In acel moment, motorul va consuma mult mai multa benzina decat atunci cand alegi sa retrogradezi si sa apesi lin pedala.

 

8. Nu uita aerul conditionat pornit

Stim ca aerul conditionat face viata mai usoara, dar incearca sa nu-l pornesti atunci cand nu este necesar. Vei avea o satisfactie mai mare atunci cand vei alimenta din nou.

air con

9. Incerca sa mergi cu viteza legala

Desi drumurile lungi pot fi plictisitoare, rularea cu viteza legala te poate scapa de cheltuieli mai mari la carburant. In loc sa mergi cu 110 km/h in afara localitatii, inceraca sa mergi cu 90 km/h. Chiar daca ai de facut un drum de 200 km si vei ajunge mai repede, masina va consuma mai mult chiar daca timpul efectiv de mers este mai mic.

 

10. Verifica regulat presiunea pneurilor

O presiune mai mica va duce la un contact partial intre pneu si calea de rulare. Astfel, consumul de carburant si uzura vor creste, iar aderenta o sa scada. In cazul in care anvelopele au o presiune mai mare decat cea indicata de producator, atunci consumul si aderenta scad, in timp ce uzura o sa creasca.

presiune-636x400

Adaugă un comentariu