4 întrebări și răspunsuri cu privire la Cartea de salvare la bord

Nu știu dacă vă mai amintiți, dar în urmă cu mai bine de un an vă povesteam despre Cartea de salvare la bord, acea foaie A4 care poate face diferența în cazul unui accident. Ei bine, administratorii paginii de Facebook Polițiștii au umor s-au gândit să răspundă la 4 întrebări cu privire la acest “document”.

Î. Ce este ‘cartea de salvare’ a autoturismului?

R. Așa-zisa ‘carte de salvare’ este în fapt o coală de hârtie în format A4 (în fotografie este exemplificată pentru autoturismul Dacia Logan), ce cuprinde informații cu privire la localizarea armăturilor cabinei, rezervorului de combustibil, a bateriei, a airbag-urilor,a generatoarelor de gaz, a unităților de control, etc, precum și informațiile referitoare la precizarea punctelor adecvate de tăiere, în cazul în care autoturismul vostru este implicat într-un accident rutier și necesită descarcerea posibilelor victime din interior de către salvatorii pompieri. ‘Carte de Salvare la Bord’ este pur și simplu un proiect implementat in Romania de catre Automobil Clubul Roman cu scopul de a oferi echipajelor de descarcerare informații relevante pe care aceștia nu le cunosc în momentul în care sosesc la locul unui accident rutier grav: poziționarea airbag-urilor, a acumulatorului, elementelor de ramforsare, alte elemente de siguranță activă și pasivă.

Î. Este obligatoriu să existe la bordul autoturismului ‘cartea de salvare’?

R. Nu este obligatoriu să dețineți o carte de salvare la bordul autoturismelor!

Î. Se sancționează lipsa acesteia de la bordul autoturismelor?

R. Lipsa așa-zisei ‘cărți de salvare’ de la bordul autoturismului nu se sancționează contravențional, neexistând vreo prevedere legală care să oblige șoferii să o dețină la bordul vehiculelor.

Î. De unde se poate obține și unde ar trebui ținută în autoturism?

În prezent, fiecare șofer poate descărca această carte de salvare la bord de la adresa www.csb.acr.ro. După descărcare, ea trebuie listată color, iar mai apoi pusă în dreptul parasolarului șoferului.

P.S. Pentru ca pompierii de la descarcerare să știe că dumneavoastră aveți în vehicul această carte, pe unul dintre geamurile laterale se aplică un autocolant. Acesta din urmă se obține de la sediile ACR.

Via | Polițiștii au umor

Adaugă un comentariu