Risipa de bani publici: deszăpezirea autostrăzilor românești, de două ori mai scumpă decât în Canada!

România riscă să ajungă campioană mondială în ceea ce privește costurile cu deszăpezirea autostrăzilor. Acestea sunt atât de mari, încât depășesc chiar și costurile din Canada, unde căderile de zăpadă sunt mult mai abundente.

Potrivit datelor furnizate la începutul acestei luni pe site-ul public de achiziții, deszăpezirea autostrăzii A2 în sectorul km 9 – km 36 va costa în această iarnă 2,88 milioane lei, fără TVA. Aceasta înseamnă că pentru fiecare din cei 27 de kilometri se va plăti în medie 23.700 de euro, sumă ce este aproximativ egală și cu cea achitată de CNADNR pentru curățarea sectorului cuprins între km 36 și km 64, respectiv 2,9 milioane lei. Ambele sectoare vor fi întreținute în această iarnă de către firma Reinvent Construct SRL, firmă inființată anul trecut și al cărei obiect de activitate principal este, potrivit Registrului Comerțului, construirea clădirilor rezidențiale.

Citește și: Asa se curata zapada in Canada

Nici deszăpezirea A3 nu este mai ieftină. Aici lucrările vor fi făcute în iarna aceasta de către Rebelis Construcții SRL pentru suma de 6,14 milioane lei, ceea ce semnifică un preț de 22.740 de euro pe kilometru. Firma a mai făcut aceeași lucrare și în anii trecuți.

Nici măcar costurile suportate de administrațiile locale în Canada nu reușesc să le egaleze pe cele din România. Potrivit administrației locale din Ottawa, costurile de întreținere pe timp de iarnă a unei benzi de circulație cu o lungime de un kilometru se situează în Canada între 1.000 de dolari și 6.000 de dolari.

În zona Ottawa costul este de 4.224 dolari pe kilometru și bandă de circulație, peste media națională de 2.652 dolari. Deszăpezirea unui kilometru de drum ar costa, astfel, pentru patru benzi, 16.800 de dolari în zona Ottawa. Sunt incluse aici îndepărtarea zăpezii de pe carosabil, tratamentele cu sare și nisip ale căilor de rulare, cheltuielile de administrare, patrulare, etc.

via | digi24.ro

Adaugă un comentariu