Case de vânzare în Cluj: Încă se scumpesc!

Ți-ai pus în cap să cumperi un apartament, indiferent dacă pentru ține sau pentru a-l inchia. Dar e, oare, o perioada bună să faci astfel de investiții? Răspunsul e simplu: depinde unde.

 

Prețurile de vânzare cerute de proprietarii apartamentelor din București (noi și vechi) au fost ușor mai scăzute în octombrie față de nivelul din luna precedentă. Nu la fel stau însă lucrurile în cazul caselor de vânzare în Cluj, de exemplu.

 

Pentru apartamentele noi din București, Brașov și Constanța vânzătorii și-au mai redus pretențiile, cerând prețuri mai mici decât în septembrie.

 

Creșteri semnificative ale prețurilor cerute au avut loc însă în Cluj-Napoca și în Iași, în timp ce în Constanța și Brașov, creșterile au fost mai mici, arată un studiu recent.

 

Pentru apartamentele noi, cele mai mari prețuri sunt cerute de proprietarii din Cluj Napoca (1664 euro/mp), urmăți de cei din București (1425 euro/mp) și de cei din Timișoara (1253 euro/mp).

 

În Brașov, prețul mediu cerut de proprietari pentru o locuință nouă este de 1154 euro/mp, la Constanța de 1193 euro/mp, iar la Iași de 1086 euro/mp.

 

În Cluj Napoca și în Timișoara, prețurile cerute pentru apartamentele vechi sunt mai mari decât cele pentru locuințele noi.

 

București

 

Apartamentele din București scoase la vânzare s-au ieftinit, în octombrie, cu 0,2% per ansamblu, prețul mediu cerut de vânzători ajungând la 1.373 euro pe metru pătrat util.

 

Tendința descendentă a fost mai accentuată pe segmentul locuințelor vechi, care au înregistrat o scădere de 0,4%, până la 1.307 euro/mp. Prețul mediu cerut locuințele în cadrul noilor ansambluri rezidențiale s-a diminuat cu 0,1%, ajungând la 1.425 euro/mp.

 

Brașov

 

În Brașov, pretențiile vânzătorilor de locuințe s-au majorat în octombrie cu 0,4%, ajungând la o medie de 1.140 euro/mp util.

 

Tendința generală de creștere a fost susținută, în acest caz, doar de segmentul apartamentelor vechi, care s-au apreciat cu 1%, până la 1.132 euro/mp. La polul opus, apartamentele noi s-au depreciat cu 0,9%, până la 1.154 euro/mp.

 

Cluj-Napoca

 

Prețul mediu cerut pentru locuințele din Cluj Napoca a crescut cu 2,2% în octombrie, până la 1.676 euro/mp.

 

Chiar dacă au fost inegale, creșteri ale prețului mediu solicitat au avut loc pe ambele segmente de piață analizate: apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,9% (până la 1.688 euro/mp), iar cele noi cu 2,6% (până la 1.664 de euro/mp).

 

Constanța

 

Apartamentele disponibile spre vânzare în Constanța s-au apreciat, în luna octombrie, cu 0,3%, ajungând să coste 1.175 euro/mp util.

 

Că și în Brașov, locuințele vechi și cele noi au avut evoluții divergente: cele dintâi au înregistrat un avans de 0,4% (până la 1.169 euro/mp), iar cele din urmă au resimțit, dimpotrivă, un declin de 0,4% (până la 1.193 euro/mp).

 

Iași

 

În Iași, vânzătorii de apartamente au cerut în octombrie prețuri mai mari cu 2% (până la 1.066 euro/mp).

 

Evoluția celor două segmente de piață analizate nu a fost una echilibrată: dacă locuințele din blocurile vechi s-au apreciat doar ușor, anume cu 0,4% (până la 1.041 euro/mp), cele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat o creștere semnificativă, de 3,3%, până la 1.086 euro/mp.

 

Timișoara

 

În Timișoara, prețul mediu cerut pentru un apartament, indiferent de anul de construcție, s-a majorat cu 0,8% în octombrie, până la 1.260 euro/mp util.

 

Și aici, cele două segmente de piață analizate au avut evoluții inegale – locuințele din blocurile vechi au consemnat un avans de 0,4% (până la 1.262 euro/mp), iar cele nou-construite s-au scumpit, în medie, cu 2,2% (până la 1.253 euro/mp).
 

Adaugă un comentariu