(P) Cât de mult se depreciază o mașină pe an

Din momentul în care o mașină iese de la dealer și parcurge primul său kilometru, aceasta pierde un procent din valoarea inițială, care scade în timp, pierzând până la 80% din valoare după 8 ani de utilizare.

Înțelegem deprecierea unei mașini ca fiind diferența dintre valoarea inițială de cumpărare și valoarea pe care o are atunci când decizi să o vinzi sau să obții bani rapid apelând la un împrumut cu garanție auto.

Această modificare a valorii este legată de factori determinanți precum timpul de utilizare, kilometrajul și starea fizică, atât mecanică, cât și estetică.

Cât se depreciază o mașină?

Având în vedere atât de mulți factori diferiți care afectează rata exactă de amortizare a unei mașini, pot exista variații uriașe în deprecierea medie anuală între diferite modele. Deci, cât se depreciază o mașină uzată?

Deprecierea medie a automobilelor va avea un impact mai puternic în primul an de utilizare. În general, scăderea este de aproximativ 15-35% în primele 12 luni și va continua să crească până la 40-60% în primii trei ani.

În medie, majoritatea mașinilor pierd următoarele procente din valoarea lor în timp:

– Anul 1: se depreciază între 15-35%.

– Anul 3: se depreciază între 40-60%.

– Anul 5: se depreciază între 60-70%.

– Anul 8-10: 80% sau mai mult se depreciază.

Cum se calculează amortizarea unui vehicul?

După cum am menționat anterior, anii și timpul de utilizare reprezintă factorul care determină într-o mai mare măsură valoarea unui autoturism, dar mulți evaluatori iau în considerare și următorii factori pentru a calcula amortizarea unui autoturism:

Kilometraj

În cadrul pieței auto, este foarte apreciat faptul că o mașină  are mai puțini kilometri decât se preconizează să aibă în medie, adică producătorii în general calculează o utilizare medie de 10.000 km pe an.

Prin urmare, dacă mașina ta are, de exemplu, 5 ani de utilizare și are mai puțin de 40.000 km, va fi mai bine evaluată. Dimpotrivă, dacă în cei 5 ani are peste 80.000 km, valoarea sa va fi mai mică.

Stare estetică exterioară și interioară

Acesta este probabil cel mai determinant aspect pentru majoritatea cumpărătorilor, întrucât aspectul bun al mașinii este esențial pentru a observa cât de bine sau nu a fost utilizată aceasta pe parcursul vieții. Zgârieturile, loviturile, luminile sparte, tapițeria murdară sau înlocuirea pieselor originale cu unele generice scad valoarea mașinii.

Stare mecanică

Făcând fiecare verificare tehnică în timp util, adică de fiecare dată când manualul mașinii prevede acest lucru, care este în general la fiecare 10.000 de kilometri de utilizare, va crește valoarea mașinii.

Model și echipamente speciale

Unele modele de mașini sunt mai apreciate decât altele, datorită tehnologiei și echipamentelor, precum un număr mai mare de centuri de siguranță, asistență la conducere, confort și accesorii estetice, printre multe altele.

Cum să previi ca o mașină să-și piardă valoarea și cum poți obține bani cu ajutorul ei fără să o vinzi

Menținerea mașinii în stare bună te va ajuta să îi menții  valoarea. Prin urmare, poți lua în considerare următoarele aspecte pentru a păstra cât mai mult posibil valoarea mașinii tale:

– Verficări tehnice în timp util

– Realizarea în mod constant a reparațiilor minore

Așadar, acum că știi cât de mult se depreciază o mașină pe an și ce trebuie să faci pentru a-i menține valoarea, poți oricând să o folosești când ai nevoie bani urgent pentru a obține un împrumut cu garanție auto.

Mai exact, poți merge cu mașina la un amanet auto București acreditat pentru a ți-o amaneta. Într-un mod foarte simplu și rapid, vei în posesia banilor de care ai nevoie. La un astfel de amanet acreditat de Banca Națională a României să ofere credite rapide, primești banii pe loc, după ce îți este evaluată mașina în timp util și după ce semnezi contractul.

De altfel, mai simplu de atât nici nu se poate. Când nu vrei să apelezi la un credit bancar, creditul rapid cu garanție auto poate fi cea mai bună alegere pentru nevoile tale.

În plus, în cazul în care nu reușești să achiți la timp creditul, poți beneficia de 15 zile grație. Pentru a te convinge că dacă ai nevoie de bani urgent, merită să îți amanetezi mașina, nu trebuie decât să faci o încercare la momentul potrivit. Decizii inspirate îți dorim!

Adaugă un comentariu