(P) Ce este o asigurare RCA și la ce te ajută?

Dacă ai achiziționat un autovehicul, pentru a putea circula regulamentar cu el este nevoie să ai toate actele în regulă. Fie că ne referim la o persoană fizică sau juridică, orice șofer care conduce o mașină are obligația de a încheia o asigurare RCA pentru a o utiliza în mod legal.

În acest articol îți vom prezenta ce este o asigurare RCA, de ce este obligatorie și când te poți folosi de ea.

Ce este o asigurare RCA?

Asigurarea RCA este un tip de poliță pe care orice posesor de mașini din România trebuie să o dețină, pentru fiecare autovehicul în parte.

Cum funcționează o asigurare RCA?

Cu ajutorul asigurării, practic le oferi protecție celorlalți șoferi în cazul unui accident provocat de tine. Prin urmare, asigurarea ta va putea fi folosită de șoferul păgubit pentru ca asiguratorul să-i repare daunele fără ca el să suporte costurile.

De ce trebuie să deții o asigurare RCA?

Legea obligă orice șofer de pe teritoriul țării noastre să dețină o poliță RCA tocmai pentru ca orice șofer din trafic să beneficieze de despăgubiri în urma unui posibil accident. Spre deosebire de asigurarea de tip CASCO, care este opțională, asigurarea RCA este obligatorie pentru orice deținător de mașină.

Care este perioada pe care trebuie să închei o asigurare RCA?

Perioada pe care poți încheia o asigurare RCA este cuprinsă între o lună și 12 luni. Totuși, cel mai des, șoferii aleg să încheie asigurarea pe șase ori pe 12 luni. Pentru numerele provizorii, șoferii pot încheia o poliță RCA și numai pe o lună.

Unde poți încheia o asigurare RCA?

În România există multe firme de asigurare care oferă asigurări RCA. Cu toate astea, multitudinea de oferte poate crea confuzie în rândul șoferilor, mai ales atunci când nu știu care este cea mai potrivită pentru ei. Dacă locuiești în Arad, de exemplu, poți alege o asigurare RCA Arad pentru autoturismul tău. Întregul sistem pus la dispoziție de firma de asigurări te va ajuta să găsești varianta potrivită pentru tine, fără prea multă bătaie de cap.

Când poți repara mașina pe RCA?

Vei putea să folosești asigurarea pentru a-ți repara mașina numai în cazul în care vinovat de accident este un alt șofer. În cazul acesta polița de asigurare a șoferului în cauză îți va permite să acoperi costurile de reparație a propriului autoturism.

Unde este valabilă asigurarea RCA?

Asigurarea RCA este valabilă atât în România, cât și pe teritoriul statelor din Spațiul Economic European. Anumite polițe pot acoperi și state din sud estul Europei care nu sunt încă membre UE.

Ce acoperă o asigurare RCA pentru înmatriculare?

Șoferii pot circula cu o asigurare în vederea înmatriculării, beneficiind de acoperirea pe care aceasta o oferă. Iată ce acoperă o asigurare RCA:

  • Vătămările corporale produse șoferului sau decesul;
  • Cheltuieli de judecată pe care persoana prejudiciată le efectuează;
  • Decesul unor persoane terțe;
  • Daunele produse autovehiculului;

Fie că ești șofer cu experiență sau tocmai ai primit carnetul, asigurarea RCA este obligatorie în cazul în care deții o mașină și vrei să te deplasezi cu ea pe teritoriul României.

Dacă nu știi ce asigurare de tip RCA să alegi, poți consulta mai multe firme de asigurări pentru a primi îndrumarea unui angajat. Așa cum ai citit și în articolul nostru, asigurarea te va despăgubi în situația în care accidentul este produs de un alt șofer. La fel cum, în cazul în care tu ești cel vinovat pentru accident, asigurarea ta va acoperi daunele șoferului afectat.

sursă foto: unsplash.com

 

 

 

Adaugă un comentariu