(P) Cum îți pregătești mașina dacă pleci cu ea în vacanță iarna

Sfârșitul de an și sărbătorile din această perioadă sunt un prilej pentru mulți români de a se bucura de o mică vacanță alături de familie și prieteni. Printre destinațiile preferate se numără stațiunile montane și pensiunile agroturistice din cele mai pitorești regiuni ale țării și, evident, mijlocul de transport preferat rămâne automobilul personal. Pentru a te bucura de o vacanță liniștită și fără probleme, mașina trebuie și ea pregătită, astfel încât să conduci în siguranță și să fii pregătit în cazul unor evenimente neprevăzute. Iată ce ar trebui să iei în considerare în acest sens.

Respectă legislația

După cum știi deja, există o serie de prevederi legale privind șofatul pe timpul iernii, pe care trebuie să le respecți cu strictețe. În primul rând, anvelopele de iarnă sau all seasons sunt obligatorii de la 1 noiembrie, deci dacă nu ți le-ai instalat deja, nici nu te gândi să pleci la drum fără ele. De asemenea, verifică valabilitatea poliței RCA. Ea este obligatorie, dar dacă nu ți-ai făcut-o pe tot anul, este cazul să o refaci. Acum poți să-ți faci o polita RCA foarte simplu, online: o plătești cu cardul și o primești pe e-mail.

Fă o verificare maşinii

Chiar dacă maşina ta funcţionează în parametri optimi, nu strică să-i faci o mică verificare în service înainte să pleci la drum cu ea, mai ales iarna. În acest fel poţi să îți dotezi mașina cu antigel, să-i schimbi uleiul, să echilibrezi roţile şi poate chiar să faci o verificare a sistemului de frânare, dacă simţi că este nevoie. Chiar dacă poate părea o cheltuială în plus, aceasta este, de fapt, o investiţie în siguranţa ta şi a pasagerilor.
Pregătiri pentru condiţii meteo nefavorabile
Atunci când pleci cu maşina la drum, mai ales spre zonele de munte sau în localităţi mai retrase, este foarte important să ai în maşină tot ce îţi trebuie în caz de condiţii meteo nefavorabile. Aşadar, nu ar trebui să-ţi lipsească, în primul rând, o racletă şi lichidul de parbriz special pentru iarnă, care rezistă la temperaturi scăzute.

Dacă ai verificat buletinul meteo şi ai avertizări tip cod galben sau cod portocaliu de ninsori şi vreme rea, atunci ar trebui să ai în maşină şi o lopată pentru deszăpezire şi chiar şi un sac de nisip, în caz de polei. Dacă te îndrepţi spre o zonă cu drumuri neamenajate, atunci nu ar fi rău să ai şi lanţuri pentru cauciucuri.

De asemenea, dacă maşina ta se deschide cu cheie, este recomandat să ai la tine (dar nu să-l laşi în maşină) un spray special pentru dezgheţ, în cazul în care este atât de frig încât yala de la portieră îngheaţă.

Trusa medicală valabilă

Chiar dacă nu ai fost niciodată în poziţia de a o folosi, şi nici nu este de dorit, este important ca trusa medicală din maşină să fie în termen (de obicei acesta este de maximum cinci ani) şi, pe cât se poate, dotată cu diferite alte produse decât cele standard. De exemplu, nu ar fi rău să ai un spray pentru arsuri sau unul pentru cicatrizare. Nu uita că, pe lângă trusa medicală, fiecare şofer trebuie să aibă în kitul de siguranţă, indiferent de sezon, şi două triunghiuri reflectorizante, o vestă reflectorizantă şi un stingător. Nu renunţa la niciunul dintre aceste elemente de siguranţă ca să faci loc bagajelor, pentru că nu ştii când poţi avea nevoie de ele.

Ca să te bucuri din plin de vacanţa ta de iarnă, ţine cont de aspectele discutate mai sus, ca să te asiguri că ajungi cu bine şi fără surprize la destinaţie şi înapoi acasă. Nu uita să-ţi pui câteva gustări la pachet şi să-ţi pregăteşti un playlist cu melodiile preferate!

Sursă foto: Pexels.com

Adaugă un comentariu