(P) Idei utile și bune practici pentru școala de șoferi

Carnetul de șofer este o necesitate în zilele noastre. Te poate ajuta în cele mai importante momente din viața ta, dar îți aduce și o libertate de mișcare incontestabilă. Nu contează vârsta la care alegi să devii șofer, ci responsabilitatea pe care o ai atunci când decizi să conduci o mașină.

Am pregătit câteva bune practici pe care să le iei în seamă înainte de a te urca la volan.

Când alegi să devii conducător auto

Primul și cel mai important pas este dorința. Dacă vrei să faci acest lucru în viață, atunci poți începe îndată căutările. Pe parcursul școlii de șoferi, vei descoperi cum să iei viraje, ce este parcarea cu spatele sau gararea, cum să conduci în pantă sau în rampă, care sunt butoanele mașinii și tot felul de alte detalii, toate foarte utile.
Trebuie să iei în considerare că este un act de responsabilitate foarte mare, nu doar pentru propria ta persoana, dar și pentru cei care se vor urca cu tine în mașină. Așadar, tratează cu mare seriozitate această alegere.

Alegerea instructorului auto și a școlii de șoferi

Următorul pas este cel al alegerii instructorului cu care vrei să înveți să conduci. Caută referințe despre el sau mergi pe recomandările prietenilor care au și reușit. Bineînțeles că acest lucru nu este o garanție, însă îți va face alegerea mai ușoară.

Un alt aspect important este să înțelegi ce îți explică. Poți avea o întâlnire prealabilă să vezi dacă se potrivește cu stilul tău, dacă vorbește pe înțelesul tău, dacă reușești să ai chimie cu el.
Asigură-te că școala sau instructorul sunt autorizate, au toate documentele de funcționare în regulă. Să primești chitanță sau factură atunci când achiți, să ai siguranța că este de încredere.

Legislația și examenele

Mergi la cursurile de legislație, așa cum îți propune instructorul. Întreabă fiecare lucru pe care nu îl înțelegi și învață și singur de pe site-uri speciale sau cumpără-ți cartea. O vei găsi în librăriile online sau cele fizice. Atunci când te apuci de studiat, este nevoie de atenție și concentrare. Este important să știi fiecare capitol și să îl și înțelegi.
Când începi orele de condus, este nevoie să fii odihnit. Să te poți concentra. Să fii atent la ce îți explică instructorul, dar și la drumul pe care mergi. Trebuie să cunoști regulile de circulație, dar și indicatoarele, ca să poți începe să înveți să conduci.

Orice lucru merită lămurit până când îți intră în reflex și în memorie. Dacă simți nesiguranță pe un anumit aspect, cum ar fi mersul cu spatele sau gararea, repetă până reușești să îl faci fără probleme.

După ce ai învățat legislația, poți începe să faci chestionare și întrebări. Aceasta este pregătirea pentru examenul de legislație. Încearcă să faci chestionare cu punctaj maxim. Repetiția este mama învățăturii, în acest caz.

După ce termini orele de legislație și pe cele de condus, te poți înscrie la primul dintre cele două examene, proba teoretică sau sala, în limbaj popular. Te înscrii la ghișeul instituției abilitate și te prezinți în sala de examinare. Este necesar să ai la tine dosarul și actul de identitate. Vei fi singur la un calculator. După ce scanezi un cod de bare, poți începe testarea. Ai la dispoziție jumătate de oră să rezolvi 26 de întrebări. Emoțiile vor fi inerente în acest caz, însă dacă ești atent și pregătit, ai șanse mari de reușită. Ca să iei examenul, trebuie să ai 22 de răspunsuri corecte. După ce ești declarat admis, te poți programa la examenul practic. Alege o oră la care să fii sigur că ajungi și o zonă pe care o cunoști și în care ai exersat.

La traseu, există posibilitatea să te copleșească emoțiile. Concentrează-te pe scopul tău.

Dacă ai reușit, felicitări. Dacă nu ai reușit, nu renunța. Insistă până vei reuși. Școala are valabilitate un an de când ai terminat ultima oră de condus. Te poți reprograma la traseu după 16 zile de la ultimul examen practic.

Indiferent de rezultat, importantă este călătoria în această aventură a vieții tale. Fapul că te-ai apucat de școala de șoferi este un act de curaj și de responsabilitate de care dai dovadă.

Sursa foto: https://www.shutterstock.com

Adaugă un comentariu