(P) Ce trebuie să știe un începător despre bateria auto

Obținerea permisului de conducere este una dintre dorințele cele mai mari ale tinerilor din ziua de azi. Toți își doresc să conducă  propria mașină, dar și să își asume responsabilitățile ce țin de întreținerea acesteia. Pentru că este important să cunoască fiecare piesă a mașinii, astăzi vorbim despre bateria mașinii, care sunt lucrurile esențiale pe care orice deținător de permis auto trebuie să le cunoască.

Informații utile despre acumulatorul auto

Bateriile auto au o durată de viață de până la 5 ani, în funcție de calitate și de modul de utilizare, poate funcționa până la 7 ani. Verificările periodice sunt făcute cu scopul de a prelungi durata de viață sau de a asigura o funcționare în parametrii optimi. Fiecare model de mașină funcționează cu un model de baterie auto, conceput pentru specificațiile mașinii. Bateriile auto pot fi cumpărate atât din magazinele de specialitate, cât și online poți comanda baterii auto de la Neobat.

Orice autoturism are nevoie de un minimum de amperi, pentru a putea porni și funcționa normal. Bateria are inscripționate pe etichetă informații precum voltajul și amperajul.

Voltajul este mereu de 12 volți, însă amperajul este diferit în funcție de mașină. Poate varia de la 55 până la 100 de amperi.

Bateria cu un amperaj mai mic decât este nevoie nu va funcționa pe termen lung, iar pe timpul iernii va avea o capacitate mai mică de pornire la rece. De asemenea, bateria mică nu poate rezista în fața tuturor consumatorilor mașinii.

Există 4 tipuri de baterii auto:

  • Cu întreținere;
  • Fără întreținere;
  • Etanșe cu gel;
  • Pentru Start și Stop.

Bateriile cu întreținere încep să dispară de pe piață deoarece din cauza procesului de electroliză se evaporă lichidul și trebuie completat frecvent.

Bateriile fără întreținere sunt cele moderne, care păstrează lichidul pe toată perioada de funcționare.

Bateria cea mai performantă este cea cu gel deoarece se folosește un fel cu electroliză. Sunt ideale pentru aplicații sau mașini care au motoare mari și consumatori suplimentari.

Bateria cu sistemul Start/Stop este tipul de baterie fără întreținere și cu o încărcare rapidă, care permite o înmagazinare mai bună a curentului.

În momentul în care bateria moare, nu mai învârte nici electromotorul, atunci este cazul să o schimbi cu una nouă. Acest lucru se poate întâmpla după 3-6 ani de la funcționare din cauza faptului că suprafața cu care au fost tratate plăcile de plumb a dispărut.

În momentul în care bateria auto a fost schimbată, cea veche poate fi dusă în magazin la schimb. Nu trebuie aruncată la gunoi deoarece dacă se sparge, conținutul poate polua pânza freatică și solul cu sulfat de plumb. Magazinele speciale de baterii le duc în centre speciale de colectare, iar plumbul din interior este colectat.

Adaugă un comentariu