Cum s-a construit Transfăgărășan, cel mai spectaculos drum din România

Supranumit “Bulevardul Carpaților”, Transfăgărășan, șoseaua care leaga Curtea de Arges de Sibiu, prin creierii munților Carpați, este una dintre cele mai spectaculoase din lume.

Cu o lungime de 151 km, Transfăgărășan a fost declarat în repetate rânduri cel mai spectaculos drum din Europa. Zona montană înaltă a DN7C este deschisă circulației rutiere în fiecare an doar de la 30 iunie până în 1 noiembrie, întrucât drumul este înzăpezit pe timp de iarnă.

Un șofer a îndrăznit’ să-i dea flash-uri unui taximetrist! Ce a urmat a speriat pe toată lumea! | VIDEO

Toți șoferii trebuie să știe asta! Cum se conduce corect o mașină!

Dacia Duster – primele poze cu interiorul!

trans

Povestea drumului a început la inițiativa lui Ceaușescu în urmă cu mai bine de 35 de ani. Speriat de invazia Cehoslovaciei din 1968 de către trupele sovietice și ușurința cu care puteau fi blocate sau atacate trecerile existente între Transilvania și Muntenia, Ceausescu a grăbit construirea “Transfăgărășanului”.

Cum a fost un motociclist la câțiva centimetri de moarte? | VIDEO

Ministerul Transporturilor se laudă cu autostrăzi din….Polonia

Trei dintre cele mai urâte autocare din lume

Militarii au fost şi cei care au lucrat cel mai mult, din martie 1970, până în septembrie 1974, la acest drum, iar eforturile au fost consistente. Cifrele oficiale arată că în acești patru ani, 40 de militari au sfârșit sub stânci, dar se pare că numărul morților este mult mai mare. Lucrătorii de atunci care mai sunt acum în viață spun astăzi cifre mai mari, care ajung până la câteva sute de vieți omenești pierdute.

trans2

Drumul s-a săpat în sâncă, dar inginerii au avut ca obiectiv și consolidarea versanţilor sau devierea râurilor. La Transfăgărășan s-a lucrat până în 1980, deși drumul efectiv se terminase în 1974.

În 1974, o dată cu inaugurarea oficială a drumului, s-au ridicat și inaugurat două monumente închinate militarilor care au contribuit inclusiv cu viața lor la construirea Transfăgărășanului.

În urmă cu un an, CarsRoute a realizat un top al celor mai frumoase drumuri din lume, în functie de cât de provocatoare sunt (fapt stabilit de numărul si dificultatea virajelor), dar și de peisajul menit să taie respirația turiștilor. Transfăgărășan a ieșit pe primul loc.

De ce o Toyota Corolla costă în Singapore cât un BMW Seria 5

Garaj de vânzare în Dorobanți la preț de garsonieră. Iată pe ce dai 32.000 de euro