Ford Driving Skills for Life: Misiune pentru viață

Driving Skills for Life, programul de responsabilitate socială al celor de la Ford, care și-a propus să dezvolte aptitudinile tinerilor șoferi din întreaga lume, a poposit în weekendul 4-5 iunie la Timișoara. A fost cea mai populară etapă a programului din România de până acum, la această sesiune de training participând 480 de tineri din Timișoara și din împrejurimi.

Ford Driving Skills for Life

Pe circuitul amenajat în parcarea complexului comercial Iulius Mall din Timișoara au fost simulate cele mai periculoase situații cu care tinerii șoferi se pot întâlni în traficul real, de la pierderea aderenței (în cadrul probei de control al derapajelor), la evitarea unui obstacol apărut brusc în față, trecând prin sesiunile speciale prin care conștientizează efectele negative asupra siguranței rutiere pe care le presupune folosirea telefonului mobil la volan sau conducerea sub influența băuturilor alcoolice și al substanțelor stupefiante. Nu în ultimul rând, tinerii șoferi au avut ocazia să se familiarizeze cu cele mai noi echipamente în domeniul siguranței rutiere, cum este sistemul de frânare autonomă Active City Stop, dar și cu noțiuni elementare, pe care orice șofer ar trebui să le cunoască – poziția corectă la volan, conducerea defensivă și anticiparea pericolelor, conștientizarea timpului de reacție.

Partenerul Ford pentru implementarea programului Driving Skills for Life în România este Napoca Rally Academy, echipa de instructori fiind condusă de Bogdan Marișca, Marco și Simone Tempestini. Întreaga echipă are o experiență impresionantă în spatele volanului, dobândită atât în traficul cotidian, cât și pe probele de concurs din raliuri, experiență pe care o transmit mai departe cu mult drag participanților la cursurile Ford Driving Skills for Life.

Citește și: Ford Driving Skills For Life – programul care vă poate salva viața!

Cu toate că statisticile oficiale indică județul Timiș (și, în general, zona de Vest a țării) ca un exemplu fericit, cu cea mai scăzută rată a accidentelor rutiere cu victime, pe parcursul workshop-urilor desfășurate la Timișoara s-a putut vedea clar de ce este nevoie de o inițiatitivă ca cea implementată cu succes de către Ford cu Driving Skills for Life. În cele două zile ale evenimentului, instructorii Napoca Rally Academy au avut de corectat multe deprinderi greșite ale tinerilor conducători auto, care la final s-au declarat încântați și uneori chiar uimiți de ceea ce au învățat.

Nu m-am gândit niciodată că în timpul vorbitului la telefon poți să nu fii atent pe atâtea sute de metri.’ – declara Mirela Chiricescu, una dintre participantele la seasiunea Ford Driving Skills for Life de la Timișoara. Foarte mulți conducători auto participanți la workshop-urile de la Timișoara au descoperit că nu știu să frâneze corect în situații de urgență, cu toate că frânarea pare una dintre cele mai naturale deprinderi a celor care conduc mașini. Am fost nevoit să frânez și în trafic, dar sunt foarte bune aceste probe, pentru că în trafic nu realizezi ce faci, acum o faci conștient’ – ne-a spus Cristi, un alt Timișorean înscris în program.

 

 

Ford Driving Skills for Life

Ultima etapă din acest an a programului Ford Driving Skills for Life se va desfășura la Craiova, pe 18-19 iunie, așa că, dacă sunteți prin zonă, nu ezitați să vă înscrieți în program completând formularul de pe site-ul drivingskillsforlife.ro. Cu siguranță veți învăța lucruri noi, lucruri utile, poate chiar lucruri care vă vor salva viața într-o situație critică.

 

Ford Driving Skills for Life: Interviu Simone Tempestini, Campion Național de Raliuri

Auto Bild: Cât de importantă este utilitatea programului Driving Skills for Life în România? Crezi că participanții pleacă mai bine pregătiți după parcurgerea programului?
Simone Tempestini: Cred că România, fiind printre țările din UE cu cel mai mare număr de victime în accidente rutiere, are nevoie de acest program, atât din punct de vedere al îmbunătățirii pregătirii șoferilor, cât și din punct de vedere al conștientizării pericolelor din trafic. Tinerii șoferi care participă la program și care au destul de puțină experiență la volan vin cu gândul că va fi un eveniment distractiv, dar, pe lângă experiența plăcută și distracție, rămân cu sfaturile instructorilor și sunt mult mai conștienți de greșelile pe care le fac și de riscurile la care se expun dacă nu pun în practică ceea ce învață în cadrul Driving Skills for Life.

A.B.: Ai avut până acum ocazia să vezi ținerii șoferi din Craiova, Cluj, Iași, București și Timișoara. Care ți s-au părut cel mai bine pregătiți și unde s-a simțit cel mai mult nevoia cursurilor Driving Skills for Life?
S.T.: Până acum nu am sesizat o diferență foarte mare între șoferii din orașele în care au avut loc cursurile. Peste tot am întâlnit șoferi mai pregătiți și alții mai neatenți. Consider că programul a fost de folos în toate orașele în care am activat, și cred că ar fi și în alte orașe. Tinerii din ziua de azi au nevoie de un pic de ajutor, ca să înțeleagă cât de important este să fii preventiv în trafic și să știi cum să reacționezi în situațiile de urgență, ca să devină șoferi mai buni.

A.B.: Consideri că un program precum Ford Driving Skills for Life ar trebui parcurs de orice posesor de permis auto? Am avea astfel mai puține accidente pe străzi?
S.T.: Acum 3 ani, de când am fost la școala de șoferi în România am avut o discuție cu tatăl meu și cu Bogdan (Marișca – n.r.), în care le spuneam că, într-adevăr, numărul mare de greșeli pe care le fac șoferii în trafic pleacă de la faptul că, la școlile de șoferi, nu sunt învățați să șofeze corect, ci într-un mod superficial. Cu siguranță, un program specific și mai aproape de realitate ar duce la diminuarea numărului de accidente. Cred că Ford face un bine comunității șoferilor din lume investind în programul Driving Skills For Life, care îi pregătește mai bine pentru orice ieșire cu mașina. Șoferii din România sunt norocoși că au ocazia să participe la acest program, la noi în țara.

 

Adaugă un comentariu