Iată câteva dintre infracțiunile prevăzute în Codul rutier care te pot trimite după gratii

Dacă ieri am povestit câte ceva despre amenzi și despre situațiile ciudate în care poți lasă o parte din salar în vistieria autorităților, astăzi vorbim despre infracțiunile care te pot trimite după gratii.

Autoturism neînmatriculat

Conform Codului rutier, cei care conduc un autoturism neînmatriculat sau neînregistrat riscă între 1 și 3 ani de închisoare. Pedepasa crește până la 5 ani dacă te sui la volanul unui vehicul cu numere de înmatriculare false.

Fără permis

Conducerea fără permis te poate trimite după gratii pentru o perioadă de până la 5 ani. Dacă șofezi deși documentul ți-a fost retras sau anulat, riști între 6 luni și 3 ani sau amendă.

Sub influența alcoolului

Poți sta la închisoare între 1 și 5 ani dacă ești prin cu o îmbibație alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. Același lucru se aplică și celor care conduc sub influența unor substanțe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare.

Încredințarea unui autovehicul

Te poți alege cu închisoare între 6 luni și 3 ani sau amendă dacă încredințezi mașina unei persoane aflate sub influența alcoolului sau a unor produse stupefiante.

Recoltarea probelor biologice

Refuzul, împotrivirea ori sustragerea unui conducător auto de a se supune recoltării probelor biologice în vederea stabilitii alcoolemiei ori a prezenței produselor stupefiante, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. Aceeași pedeapsă se aplică și celor care părăsesc locul unui accident din care au rezultat victime.

Furtul sau degradarea indicatoarelor

Codul rutier stabilește că fapta săvârșită cu intenșie de a sustrage, distruge, degrada ori de a aduce în stare de neîntrebuințare indicatoarele, semafoarele, amenajările rutiere sau crearea de obstacole pe partea carosabilă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Repararea mașinii fără document de constatare

Repararea vehiculului cu urme de avarii, fără documentele de constatare eliberate de poliția rutieră sau de asiguratori nu este permisă și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Curse ilegale

Organizarea sau participarea, în calitate de conducător de vehicul sau de animale, la întreceri neautorizate pe drumurile publice se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Via | AvocatNet | Foto

Adaugă un comentariu