Conducere autonomă: Intel cumpără Mobileye cu 15 miliarde de dolari

Gigantul american Intel a plătit 15,3 miliarde de dolari pentru cumpărarea companiei israeliene Mobileye, unul dintre cei mai importanți furnizori de tehnologie pentru sistemele de conducere autonomă.

Prin achiziționarea Mobileye, Intel intră de pe o poziție privilegiată în competiție directă cu rivalii de la NVIDIA și Qualcomm pentru dezvoltarea de sisteme de conducere autonomă și componente pentru industria auto. Este o mutare importantă pentru Intel, care în ultimii ani și-a văzut principalul business – cel de producere a procesoarelor și memoriilor – pierzând viteză din cauza unei piețe a PC-urilor aflată în declin.

Miza este enormă: potrivit Goldman Sachs, piața sistemelor de conducere autonomă va crește de la 3 miliarde de dolari în 2015 la 96 de miliarde în 2025 și 290 de miliarde de dolari în 2035. Pe această piață, Intel nu a fost până acum un jucător important, chiar dacă americanii au dezvoltat proiecte și chiar au investit în start-up-uri care dezvoltă diverse componente pentru sistemele de conducere autonome și semiautonome.

Intel va integra departamentul să de conducere autonomă cu operațiunile Mobileye, entitatea rezultată urmând să fie condusă de șeful Mobileye, Amnon Shashua, din Israel. Mobileye furnizează sisteme de camere integrate, chipuri și software pentru sistemele de conducere autonomă și pentru sistemele de asistență pentru mai mult de 20 de producători auto, deținând 70% din piața mondială.

Compania israeliană a fost furnizorul de tehnologie pentru sistemul de conducere autonomă Autopilot 1.0 al Tesla dar, după o dispută în urma unui foarte mediatizat accident în care utilizatorul unui Tesla Model S a decedat, Tesla a rupt parteneriatul cu Mobileye și a dezvoltat Autopilot 2.0 în parteneriat cu NVIDIA.

Adaugă un comentariu