Jaguar I-Pace – Tesla, ai grijă!

De la Salonul Auto de la Geneva, Jaguar I-Pace a ajuns direct pe străzile din Londra, unde Auto Bild a avut ocazia să-l conducă.

 

Ce schimbare pentru Jaguar. În ultimii ani, britanicii au schimbat radical imaginea de marcă, au lansat noi motorizări diesel, breakuri spațioase și primul lor SUV din istorie. Fanii au avut multe de acceptat, mai ales cei conservatori, dar Jaguar mai pregătește un hop – prima lor mașină complet electrică, sub forma unui crossover.

Nu mai este mult până vom vedea un Jaguar I-Pace de serie și putem spune încă de pe acum că acest roșu aprins va fi disponibil. Pentru un Jaguar, capota scurtă și forma de SUV nu sunt tocmai comune, dar totul se îmbină perfect în acest caz și suntem de părere că Tesla Model X trebuie să aibă mare grijă.

La interior, vedem imediat de ce o mașină electrică oferă avantaje clare, deoarece pentru o lungime de doar 4,68 de metri, ampatamentul măsoară 3 metri, ceea ce se traduce printr-un interior absolut uriaș și un portbagaj peste media clasei. Aici, Jaguarul de mâine oferă 530 de litri, dar propune și un alt spațiu de încărcare sub capota față. Trecem mai departe.

Conceptul de control de la interior este complet nou și nu seamănă cu nimic din ceea ce știm la actualele modele. Toate funcțiile importante sunt controlate prin intermediul unor ecrane tactile, similar cu ceea ce găsim la Tesla. Vizibilitatea de jur-împrejur este absolut grozavă, deoarece botul mașinii este scurt, iar suprafețele vitrate sunt generos dimensionate.

Jaguar I-Pace – autonomie electrică de 400 km

Pentru versiunea de serie a lui I-Pace, Jaguar ne promite o putere maximă de 400 CP și 700 Nm, disponibili încă de la plecarea de pe loc. Din aceste valori rezultă o accelerație 0-100 km/h care se atinge în doar 4,0 secunde, însă nu putem testa prea bine performanțele dinamice deoarece I-Pace există momentan într-un singur exemplar.

De asemenea, trebuie să credem și faptul că autonomia de 500 km, posibilă datorită unor acumulatori cu o capacitate de 90 kWh, este reală, deoarece nu am putut rula decât câțiva zeci de kilometri. Și totuși, primul contact cu viitorul I-Pace ne face poftă de mai mult. S-a întâmplat de puține ori ca un model complet electric să aibă atât de mult sex-appeal și aici putem să includem și Tesla.

Este de așteptat ca prețul lui I-Pace să pornească de la 80.000 de euro, cu mult sub cel al competiției. Chiar și asta este o noutate la Jaguar.

 

Verdict

Noi suntem de părere că primul Jaguar electric va da lovitura. Arată absolut senzațional din orice unghi l-ai privi, autonomia este generoasă, iar prețul va fi sub cel al lui Model X. Jaguar I-Pace reprezintă primul capitol din viitorul mărcii britanice.

 

Adaugă un comentariu