Proiect legislativ: Permisul auto categoria B va putea fi folosit și pentru motociclete ușoare

Doi deputați PSD au depus un proiect de lege care prevede ca permisul de conducere categoria B să fie valabil și pentru conducerea de motociclete usoare și să faciliteze obținerea categoriei A.

Potrivit proiectului conceput de deputații PSD Gabriel Petrea și Alexandru Rotaru persoanele care dețin de peste doi ani permis categoria B și au împlinită vârsta de 24 de ani, ar trebui să poată conduce și motociclete cu capacitate cilindrică maximă de 125 cmc, dacă persoana respectivă are 24 de ani și permis categoria B de cel puțin doi ani, scrie Mediafax. Reamintim că în prezent posesorii de permis categoria B pot conduce și mopede (categoria AM) fără a susține un examen separat.

„În România, legislația actuală nu prevede niciun amendament care să vină în sprijinul posesorilor de permis categoria B, în vederea obținerii permisului categoria A1 mai facil. Aceste amendamente sunt specifice fiecărei țări din Uniunea Europeană și se stabilesc local. Extinderea accelerată actuală a zonelor urbane și imposibilitatea adaptării infrastructurii la valorile de trafic pentru autovehiculele pe patru roți obligă la propunerea de soluții alternative pentru asigurarea unei mobilități urbane optime la nivelul populației. Sprijinirea utilizării de motociclete usoare prin facilitarea obținerii permisului categoria A1 pentru posesorii de permis categoria B este una din soluțiile alternative pentru asigurarea mobilității urbane’, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Citește și:

Titi Aur, despre greșeala care l-a costat viața pe Răzvan Ciobanu. Care a fost cauza morții?

Detalii de la locul tragediei în care a murit designerul Razvan Ciobanu

Lacrimi în ochii pasionaților: era motoarelor aspirate se apropie de sfârșit

Cum arată Trabantul cu cel mai impresionant habitaclu din istoria modelului

VIDEO – O mașină Tesla Model S explodează spontan, în parcare

VIDEO – Un șofer de troleibuz face plăți online în timp ce conduce. „Cu greu mai controla volanul!’

 

Inițiatorii proiectului susțin că și în alte țări europene legislația care reglementează obținerea permisului categoria A1 include amendamente care facilitează obținerea acestei categorii dacă solicitantul posedă categoria B. Printre avantajele amintite de cei doi social-democrați se regăsește și fluidizarea traficului. Astfel, proiectul legislativ prevede completarea legii cu următorul articol:

„După litera j a al. 1 al art 24.1 se introduce litera k) permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile pentru motociclete cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0.1 kW/kg (categoria A1), cu condiția ca deținătorii permiselor să aibă vârsta minimă de 24 de ani și permisul categoria B obținut cu cel puțin doi ani în urmă’, potrivit inițiativei legislative.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat, pentru dezbatere și vot, fiind prima cameră sesizată.

via | libertatea.ro

Adaugă un comentariu