Proiect de lege: Parcarea pe trotuar va deveni ilegală. Există și excepții

La finalul săptămânii trecute, Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a publicat proiectul de hotărâre de guvern care va reglementa modul în care pot fi ridicate vehiculele parcate neregulamentar.

În cadrul acestuia se regăsesc și o serie de noutăți cu privire la parcarea pe trotuar. MAI arată că prin inițiativa proiectului de lege de modificare a Ordonanței 195/2002 se intenționează instituirea regulii interzicerii parcării pe trotuar.

“Singura excepție va fi aceea în care administratorul drumului public poate permite, cu avizul poliției rutiere, oprirea sau staționarea, parțial sau total, a vehiculelor pe anumite zone ale trotuarelor, marcate și semnalizate în mod corespunzător”, se arată într-un comunicat MAI.

Citește și: Mit sau adevăr – Parcarea pe trotuar este legală dacă lași un metru liber pentru pietoni

Excepția la care face referire documentul MAI are în vedere situația în care dimensiunile trotuarului pot permite inclusiv parcarea vehiculelor, administratorul drumului cu pricina urmând să semnalizeze posibilitatea de oprire/staționare pe trotuar și marca zona destinată parcării/staționării. Doar în acest caz va fi posibilă parcarea pe trotuar.

Citește și: Soluție ingenioasă pentru parcarea din fața blocului

Se propune abrogarea prevederii care permitea staționarea autovehiculului pe trotuar, atunci când lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor era de cel puţin un metru. În multe situații, această prevedere a permis săvârșirea unor abuzuri și, în general, desconsiderarea dreptului pietonilor la condiții civilizate de deplasare pe drumul public. Pentru un control mai riguros, se propune ca administratorul drumului public să poată permite, cu avizul poliției rutiere, oprirea sau staționarea, parțial ori total, a vehiculelor pe anumite zone ale trotuarelor, marcate și semnalizate în mod corespunzător.

Via | Digi24

Adaugă un comentariu