California: statul american în care Tesla Semi ar putea fi oferit clienților la preț de compactă

Autoritățile din Statele Unite ale Americii pregătesc un program de susținere a clienților care achiziționează vehicule grele sau utilaje care utilizează propulsoare hibride sau 100% electrice. Reducerile sunt cu adevărat spectaculoase în statul California.

Programul Inflation Reducion Act of 2022 a fost propus de către senatorii democratici Chuck Schumer și Joe Manchin. Prin accesarea acestuia, clienții vor fi ajutați de stat pentru a achiziționa vehicule electrice, ajutând în același timp la reducerea poluării, dar și a inflației.

Electrificarea flotelor celor mai importanți jucători din domeniul tranporturilor din Statele Unite ar avea un impact major asupra reducerii emisiilor de carbon. Dacă programul propus va deveni lege la nivelul Statelor Unite, clienții din majoritatea statelor vor avea posibilitatea să cumpere un camion Tesla Semi cu o reducere de circa 40.000 de dolari sau 30% din costul total al vehiculului.

La momentul scrierii articolului, cel mai accesibil Tesla Semi are un preț de 150.000 de dolari și o autonomie de circa 500 de kilometri. Deocamdată, modelul nu a intrat în producție, deși mii de clienți au bătut deja palma și au plasat o comandă fermă.

Totuși, cel mai spectaculos fir al poveștii vine din California, acolo unde programul Hybrid and Zero-Emission Truck and Bus Voucher Incentive Project oferă reduceri substanțiale clienților care achiziționează vehicule care operează de la clasele 3 până la 8 (Tesla Semi este un camion de clasă 8). Aici, cele mai mari reduceri fac referire la clasa 8 de vehicule grele și ajung la 120.000 de dolari, ceea ce ar însemna că cel mai ieftin Tesla Semi ar ajunge să coste 30.000 de dolari.

Tesla Semi a fost dezvăluit în noiembrie 2017 în cadrul unui eveniment al producătorului american, însă începerea producției a fost amânată până în 2023. Capul tractor are un coeficient aerodinamic de Cx=0,36 și utilizează patru motoare electrice despre care se zvonește că produc 1.000 CP. Sistemul Tesla Autopilot va fi implementat încă de la lansare. Fără încărcătură, Tesla Semi accelerează în circa cinci secunde de la 0 la 96 km/h, însă chiar și atunci când tractează o masă de aproximativ 36 de tone, TIR-ul ajunge la 96 km/h în doar 20 de secunde.

Versiunea de top a camionului inteligent va avea o autonomie maximă de circa 800 de kilometri, iar Tesla dezvoltă un sistem extrem de puternic de încărcare a acumulatorului. (Tesla Megacharger, care utiliează energie solară). Puterea de încărcare de 1 MW aduce acumulatorul vehiculului de la 10 la 80% în circa 30 de minute, ceea ce înseamnă că bateria ar putea avea o capacitate maximă de aproximativ 500 kWh pentru versiunea cu autonomie de 800 km. Tesla estimează că fiecare exemplar poate oferi clientului o reducere în ceea ce privește prețul combustibilului (în raport cu un camion diesel) de 200.000 de dolari în decursul unei utilizări normale timp de doi ani.

Adaugă un comentariu