Tesla Autopilot – chiar și cei mai buni fac greșeli

Sistemul Tesla Autopilot de conducere semi-autonomă este printre cele mai bune care există în acest moment. De fapt, acesta a fost unul dintre pionierii acestor sisteme, într-o perioadă în care nici constructorii consacrați nu ofereau așa ceva. Însă, așa cum o să vedem în video clipul de mai jos, sistemele de conducere autonome nu sunt perfecte.

 

În cazul accidentului de mai jos, șoferul unei Tesla Model S a afirmat că sistemul Autopilot a făcut o eroare grave și a cauzat accidentul. Corect, însă doar până la un punct. Orice sistem de conducere semi-autonomă disponibil în acest moment are stipulat în condițiile de utilizare faptul că șoferul trebuie să țină în permanență mâinile pe volan și săî fie pregătit să preia controlul. Exact ceea ce trebuia să facă șoferul.

Strict legat de accidentul de care vorbim lucrurile sunt destul de clare. Fiind un sistem Autopilot de prima generație, acesta nu are parte de cele mai avansate camere, radar și lidar, ceea ce înseamnă că marcajele de pe șoseau au un rol important în ghidare. Acestea au condus mașina direct în zidul de protecție. Este foarte probabil ca cea mai nouă generație a sistemului Autopilot să fi fost capabilă să detecteze parapetul și să vireze din timp. Oricum ar fi, sistemele autonome de conducere funcționează foarte bine în condiții ideale, cu marcaje clar delimitate, dar au probleme în situații cu zone de construcții, destul de des întâlnite pe autostrăzi. Așa că până să fim pasageri la volan mai avem de așteptat.

Cum putem vedea și în acest video, problemele nu sunt singulare.

 

Video

 

Adaugă un comentariu