Cristiana Oprea/Cornel Șocariciu s-au clasat în Top 5 ERT2 și pe macadam, la Raliul Moldovei Bacău 2021

Pilotul Cristiana Oprea continuă să confirme cooptarea în lotul național de juniori cu încă un finiș în top 5 ERT2 din cadrul Trofeului Balcanic de Raliuri. Weekendul trecut, pe 2-4 iulie, România a găzduit singura etapă de macadam din campionatul FIA ERT: Raliul Moldovei Bacău. După raliu, Cristiana va fi prezentă pe 7-8 iulie la Monaco, în calitate de reprezentant național la seminarul FIA Women in Motorsport.

Echipajul format din Cristiana Oprea și Cornel Șocariciu s-a aliniat la startul Raliului Moldovei cu obiectivul de a acumula cât mai multă experiență în noua configurație, ultima etapă pe macadam a Cristianei fiind în 2018. În ciuda acestei pauze forțate, datorate debutului pe asfaltul european de la FIA ERC Rally di Roma 2019, acomodarea tinerei cu noul său Peugeot 208 R2 se desfășoară conform planului. După primul loc 5 în Trofeul Balcanic ERT2 obținut cu reziliență luna trecută, pe asfaltul de la Rally Sliven din Bulgaria, etapa din țară a venit cu noi provocări, dar și cu satisfacții pe măsură.

Raliul Moldovei Bacău s-a desfășurat pe probele speciale din jurul orașelor Moinești și Bacău, iar vremea capricioasă i-a oferit Cristianei șansa să descopere comportamentul noului material de concurs în condiții diverse. Suprafața de rulare a fost diferită sâmbătă față de duminică și i-a adus un plus de experiență valoroasă: probele de la Moinești s-au desfășurat pe drumuri ale exploatărilor petroliere, pe un macadam dur cu pietre de mari dimensiuni, în timp ce probele Trebeș și Hemeiuș au readus echipajele pe drumurile forestiere alunecoase de lângă Bacău, unde ploaia a accentuat gradul de dificultate al traseului de concurs.

M-am bucurat că Raliul Moldovei a făcut parte din calendarul nostru competițional din acest an, pentru că entuziasmul și susținerea fanilor de acasă este de neprețuit, chiar dacă ei ne sunt alături și online, uneori chiar și pe probe, atunci când concurăm în afara țării. Totuși, trebuie să recunosc că am avut emoții pentru revenirea la Bacău, deoarece ultima mea participare aici, în 2018, s-a finalizat chiar în prima zi de concurs pe PS Trebeș, cu roțile îndreptându-se în direcția greșită. În acest weekend parcurgerea tuturor kilometrilor de probă specială a fost vitală în procesul de acomodare cu noua mașină și mă bucur că ne-am atins acest obiectiv. Cornel este un copilot foarte implicat, dictarea a mers impecabil și m-a ajutat să progresez de la o probă la alta, lucru care a atras după sine încă o clasare bună și puncte importante în Trofeul Balcanic.

Momentan nu știu ce urmează, lucrăm să strângem bugetul necesar pentru a mai concura la câteva etape europene în următoarele luni, ca parte din pregătirea unui sezon 2022 cât mai complet în Campionatul European de Raliuri FIA ERC.' a declarat Cristiana Oprea, care a fost singura femeie pilot prezentă la ediția din acest an a Raliului Moldovei Bacău.

În 2021, Cristiana Oprea a reușit să facă trecerea de la Dacia Sandero, cu care a alergat românește în Cupa DACIA, la o mașină cu omologare europeană, mulțumită partenerilor UniCredit Leasing, Michelin și Textar. Aceștia au avut o contribuție decisivă în pasul pe care tânăra l-a făcut către treapta superioară a competițiilor de automobilism și o susțin pe Cristiana în drumul său către performanță în raliurile internaționale, efort la care s-a alăturat și Federația Română de Automobilism Sportiv prin cooptarea Cristianei ca pilot în lotul național de juniori la raliuri susținut de Ministerul Tineretului și Sportului.

Până la următorul raliu, Cristiana se preocupă cu dezvoltarea Femei în Motorsport', un proiect unic în motorsportul românesc, pe care aceasta l-a înființat în 2019 pentru promovarea femeilor implicate în automobilismul și motociclismul din România. Pe 7 și 8 iulie ea va fi prezentă la Monaco, unde va participa la seminarul Women in Motorsport în calitate de National Representative la FIA, o oportunitate oferită de Automobil Clubul Român. Seminarul FIA WIM are loc o dată la patru ani și reunește cele mai importante voci feminine din motorsportul mondial, deschizătoare de drum și femei care construiesc direcții de dezvoltare sănătoase, prin care subliniază egalitatea de gen în motorsport, o caracteristică definitorie a acestui sport.

Platforma online www.femeiinmotorsport.ro a atins pragul de 70 de membri, iar premiul obținut la Gala Societății Civile 2020 și implicarea constantă în promovarea și susținerea femeilor din motorsportul românesc în ultimii doi ani a fost remarcată de oficialii FIA, o validare a profesionalismului cu care Cristiana se implică în mai multe arii ale automobilismului.

Cristiana Oprea este susținută în 2021 de UniCredit Leasing, Michelin, Textar și Pierre Zero. Parteneri tehnici sunt Walero Motorsport UK, FastR și Michelin Motorsport prin APR Competition. Parteneri media sunt ProFM România, Autocritica și AutoBild România. Mai multe informații despre proiectele și competițiile în care Cristiana este implicată puteți afla pe blogul său cristianaoprea.ro, pe instagram @crissoprea sau pe pagina ei de facebook.

Foto: Attilla Szabo, Flaviu Croitoriu, RallyNoob

Adaugă un comentariu