În 2015, românii vor plăti mai puțin pentru timbrul de mediu

La 15 martie 2013, prin OUG nr.9/2013, taxa auto a fost înlocuită cu timbrul de mediu.

Anul acesta, românii care au de achitat timbrul de mediu vor plăti mai puțin, întrucât valoarea taxei se stabilește în funcție de cursul de schimb valutar al monedei euro stabilit pe 1 octombrie 2014, de către Banca Centrală Europeană (BCE).

Astfel, în 2015, valoarea timbrului de mediu va fi calculată la cursul de schimb de 4,4093 lei/euro, mai mic față de cel stabilit cu un an în urmă (4,4485 lei/euro).

Conform OUG nr. 9/2013 timbrul de mediu trebuie achitat în următoarele cazuri:

– când un autoturism este înmatriculat pentru prima dată în România;
– când un autoturism este reintrodus în parcul auto național, în cazul în care la momentul scoaterii sale din parcul auto național, proprietarului i s-a restituit valoarea reziduală a timbrului;
– pentru mașinile rulate pentru care nu a fost achitată nicio taxă de poluare/înmatriculare, timbrul de mediu se va plăti cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate;
– pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de către instanțe restituirea sau înmatricularea fără plata unei taxe de poluare/înmatriculare. Timbrul de mediu în această situaîie va fi achitat tot cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate.

Pentru mașinile înmatriculate în perioada 1 ianuarie 2007 – 1 iulie 2008 nu trebuie achitat timbrul de mediu, întrucât ele au fost supuse unei sarcini fiscale similare, respectiv la prima înmatriculare a fost achitată taxa specială pentru autoturisme și autovehhicule în conformitate cu Codul Fiscal.

Sursa | Avocatnet

Adaugă un comentariu