3 avantaje ale ecovinietei, taxa pentru orașele aglomerate care ar putea fi introdusă în România

Oficialii din Ministerul Mediului se pregătesc să anunţe o taxare a accesului în zonele aglomerate ale oraşelor. Valoarea acestei viniete ar urma să fie stabilită în funcție de norma de poluare, de emisiile mașinii și de tipul de carburant folosit. Care sunt însă avantajele unei eventuale ecoviniete?

1. Măsura s-a aplicat deja în alte capitale Europene

O eventuală ecovinietă ar face ca și Bucureștiul și alte orașe mari din România să se alinieze marilor capitale europene și aerul să devină mai respirabil. O astfel de taxă se găsește și în Paris, de exemplu.  În plus, în capitala Franţei nu mai sunt acceptate maşinile mai vechi de 19 de ani.

2. Descongestionarea traficului în centru

Cu o astfel de taxă, șoferii nu ar mai traversa centrele marilor orașe și traficul s-ar mai elibera în aceste zone. Cu toate acestea, cel mai probabil, de exemplu, centura București nu ar face față traficului intens și zonele limitrofe s-ar aglomera. În plus, nici arterele secundare nu sunt încă pregătite să preia tot fluxul de trafic care ar urma să vină din zonele centrale.

3. Creșterea bugetului

E clar că măsura celor de la Mediu va genera mai multe venituri la buget, iar astfel vor putea fi susținute programe de tipul “Rabla“. Cu toate acestea, un sistem de urmărit al celor care intră cu sau fără vinietă în zonele delimitate ar costa foarte mult.

Sursă: capital.ro