Acesta este primul oraș din România cu transport public 100% electric!

Un oraș din România cu 55.000 de locuitori dă tuturor o lecție în privința fezabilității unui sistem de transport în comun exclusiv electric.

Citește și:

Un investitor chinez este interesat să producă autobuze electrice în România. Ce oraş a ales

Primăria Capitalei va cumpăra 130 de autobuze hibrid de la Mercedes-Benz

Privită din București – cel mai mare și mai populat oraș din România – situația traficului și a poluării pare să nu se miște deloc în țară, însă Turda (jud. Cluj) ne demonstrează opusul.

Orașul Turda tocmai a devenit primul din țară care se laudă cu un sistem de transport în comun constituit doar din autobuze electrice. Proiectul aparține Primăriei Turda și a fost materializat folosind fonduri europene.

„Turda este primul oraș din România care dispune de transport în comun exclusiv electric după ce am introdus, luni, în circulație 20 de autobuze electrice cumpărate din fonduri europene. Astfel, putem oferi cetățenilor servicii de transport civilizate și nepoluante. De asemenea, am înființat o nouă companie de transport public, Transport Urban Public (TUP) Turda care este subordonată direct Consiliului Local. Cele 20 de autobuze electrice care compun flota noii societăți au dotări moderne, cu camere de supraveghere video, sistem GPS, rampe speciale pentru persoanele cu dizabilități, aer condiționat, Wi-fi și sistem de e-ticketing’, a declarat primarul Cristian Matei.

Până în momentul înființării TUP, transportul urban din oraș era asigurat de o firmă privată. „S-a realizat un studiu de oportunitate din care a reieșit că, pentru accesarea de fonduri europene, este indicat să fie un operator public de transport în comun în Turda, aparținând municipalității’, a mai explicat Matei.

Pentru cele 20 de autobuze s-au plătit 50,1 milioane de lei (echivalentul a 10,6 milioane de euro).

Adaugă un comentariu