Acordul comercial dintre UE şi Japonia ar putea duce la ieftinirea maşinilor nipone

Uniunea Europeană și Japonia au ajuns la o înțelegere politică privind un amplu acord de liber-schimb, a anunțat săptămâna trecută președintele Consiliului European, Donald Tusk. Înțelegerea, care va duce la crearea celui mai amplu acord comercial bilateral al UE de până acum, va acoperi o piață de 368 de milioane de persoane — aproximativ 28% din economia globală.

Acest ‘acord de principiu’ înseamnă că cele două părți au convenit asupra mai multor elemente majore ale tratatului comercial, rămânând deschise doar câteva chestiuni. Textul juridic al acordului urmează să fie redactat.

Pentru UE și pentru statele sale membre, acordul de parteneriat economic va elimina marea majoritate a taxelor vamale plătite de întreprinderile din UE, care se ridică la un miliard de euro anual, va deschide piața japoneză pentru exporturi importante de produse agricole din UE și va oferi o paletă mai largă de oportunități într-o serie de sectoare economice.

Acordul de liber-schimb dintre Uniunea Europeană și Japonia ar putea duce la o ieftinire a maşinilor nipone cu aproximativ 10 procente conform unor surse de la Bruxelles.

Acordul UE _ Japonia nu este însă definitiv, deoarece mai sunt aspecte tehnice care trebuie încă negociate, precum și detalii privind protecția investițiilor.

Potrivit Comisiei, aceste aspecte vor fi cel mai probabil finalizate anul viitor, iar acordul va intra în vigoare de la începutul anului 2019.

Adaugă un comentariu

Articole similare