Ai software fără licență? Riști să fii nevoit să plătești sume consistente pentru a recăpăta accesul la calculator

Sistemul de operare este esenţial pentru funcţionarea unui calculator, însă folosirea unei copii piratate nu doar că afectează buna funcţionarea a acestuia, dar utilizatorii riscă amenzi usturătoare sau chiar închisoarea.

Ameninţările ciberentice au devenit atât de periculoase în zilele noastre încât este mai eficient să foloseşti sisteme de operare cu licenţă şi soluţii de securitate. Dacă în trecut la achiziţionarea unui laptop sau desktop, cel mai adesea se apela la o copie piratată de Windows, în prezent pericolul reprezentat de programele malware şi ransomware ar trebui să le dea de gândit celor care folosesc astfel de copii. Multe dintre sistemele de operare puse la dispoziţie gratis pe internet sau obținute din surse neautorizate sunt deja infectate sau au dezactivate caracteristici de securitate și permit descărcarea de malware în cursul conectării, iar utilizatorii îşi compromit sistemele încă de la primele utilizări ale PC-ului. Computerele infectate sunt folosite apoi în atacuri DdoS fără ştirea lor, iar la câteva zile de la instalare PC-ul rulează încet şi aplicaţiile se deschid foarte greu. În cel mai rău caz pot deveni victime ale unor programe ransomware şi sunt nevoiţi să plătească sume consistente pentru a recăpăta accesul la calculator.

Windows fără licenţă: amendă sau închisoare

Persoanele care comercializeazăprograme fără licenţă riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Cu aceeaşi pedeapsă se penalizează realizarea de copii piratat în scop comercial, închirierea acelor copii, transportarea sau expedierea lor peste graniţă, cât şi depozitarea lor în scopul comercializării ulterioare. Se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la trei ani sau amendă şi  persoanele care instalează, stochează, execută sau afişează programe pentru calculator fără licență, conform articolului 139, indice9 din aceeaşi Lege nr.8/1996, privind dreptul de autor li drepturile conexe.

Citește mai departe pe Libertatea.ro.

Adaugă un comentariu