Mitsubishi, după 130 de ani: de la curier la legendă a motorsportului mondial

Astăzi se împlinesc 130 de ani de la înființarea Mitsubishi Group, un brand care avea să devină ulterior similar cu performanța în motorsport.

Citește și:

Coronavirus: unde poți merge cu mașina, ce completezi în declarație, ce faci cu permisul expirat

Un tren a spulberat o mașină în județul Buzău. Ce a urmat a surprins autoritățile

Golf pierde titlul de bestseller VW. Iată noua vedetă în vânzări de la Volkswagen

Ce vedeți în imaginea de mai jos este Model-A, primul autovehicul de serie al Mitsubishi. Un sedan town-car cu patru uși și șapte locuri, animat de un motor cu patru cilindri în linie, de 2,8 litri, cu 35 de cai-putere.

Dar Model-A a apărut abia în 1917, la aproape jumătate de secol de la înființarea firmei. Așadar, cu ce se ocupa Mitsubishi înainte? Numele Mitsubishi Group a fost atestat pentru prima dată în pe 22 Aprilie 1870 și era al unei firme de… curierat. Yataro Iwasaki a început afacerea folosind trei vase cu aburi, pe care le-a folosit pentru transportul corespondenței. Mitsubishi a fost prima firmă japoneză care să livreze în China.

În 1893, fiul lui Yataro, Hisaya Iwasaki — proaspăt absolvent al Universității din Pennsylvania — devine președintele companiei și se extinde și în alte arii: sistem bancar, imobiliare, marketing etc.

Până la primul său automobil, Mitsubishi a construit avioane, tancuri, autobuze dar și bunuri de lag consum — electrocasnice și alte echipamente electrice. Toată experiența adunată anterior i-a calificat pentru producerea de echipament militar în cel de-al Doilea Război Mondial, însă deznodământul conflictului — cu ocupația americană — a dizolvat conglomeratul Mitsubishi… care a renăscut în mai puțin de un deceniu.

În 1960, Mitsubishi lansează Colt 500, o compactă simpatică cu aer de Fiat 500. Numele Colt este purtat și de către alte modele (600, 1000, 1500) cu caroserii de sedan și fastback. Totodată, producătorul japonez se înscrie în competițiile naționale, unde Colt face performanță de-a lungul anilor ’60.

În 1970 este înființat Mitsubishi Motors Corporation iar japonezii semnează un contract de tip joint-venture cu Chrysler pentru distribuție și know-how. În același an este prezentat Colt Galant GTO, urmat de Minica F4 și Mirage. La finalul anilor ’70, Mitsubishi atinsese ritmul de producție de 1.000.000 de mașini/an.

Apariția lui Pajero în 1982 și înscrierea acestuia la ediția 1983 a Raliului Paris-Dakar — unde reușește să ocupe prima poziție la clasa sa, printre altele — întipărește Mitsubishi în istoria motorsportului mondial.

Însă explozia de popularitate a venit odată cu simbioza Mitsubishi Lancer Evo WRC și Tommi Mäkinen, o echipă care a cucerit patru titluri de campion mondial la raliuri.

Versiunile de stradă ale lui Lancer Evo au fost — cum altcumva? — produse automobilistice minunate. Lancer a ajuns la a zecea iterație și este în acest moment comercializat în câteva țări asiatice.

Adaugă un comentariu