Anvelope de iarna 2016. Cum alegi cele mai bune cauciucuri pentru sezonul rece

Ne apropiem cu pași repezi de sezonul rece, iar pentru soferi asta înseamnă că trebuie să treacă la anvelopele de iarnă, dacă nu vor să ia amenzi usturătoare. Codul Rutier cere ca toate autoturismele să fie echipate cu cauciucuri de iarnă imediat cum începe să ningă, indiferent de luna în care cade prima zăpadă. În caz contrar, riscă amenzi între 800 și 1800 de lei, între 9 și 20 de puncte de penalizare și ridicarea certificatului de înmatriculare. Iată ce trebuie să știi înainte să îți echipezi mașina pentru iarnă:

Cum obții cel mai bun raport calitate preț?

Există două tipuri de cauciucuri: cele noi și reșapate sau second-hand. Anvelopele reșapate te protejează la fel de bine ca cele noi, însă principalul lor avantaj este că sunt mult mai ieftine. Cu toate acestea, durata lor de viață este mai mică și va trebui să le schimbi mai repede decât pe cele noi.

Șoferii responsabili, care nu fac rabat de la siguranța lor și a familiei, dar nu vor să cheltuiască tot salariul pentru a schimba cauciucurile, aleg să le cumpere în extrasezon, adică în primele luni de toamnă. Nu numai că poți găsi prețuri ridicol de mici la anvelope de iarnă, dar vei fi pregătit și în cazul în care iarna își va intra în drepturi mai devreme ca de obicei.

Anvelopele de iarnă funcționează cel mai bine la temperaturi mai mici de 7 grade Celsius și avantajul lor este că îmbunătățesc performanțele mașinii pe vremea rea, oferind stabilitate, tracțiune mai bună și siguranță. Asta pentru că, spre deosebire de cauciucurile de vară, anvelopele pentru sezonul rece au o concentrație mai mare de cauciuc natural și dioxid de siliciu. Asta le permite să-și păstreze flexibilitatea chiar și când temperaturile coboară sub pragul de îngheț, în timp ce șanțurile mai adânci de care sunt brăzdate le oferă aderență mai mare pe zăpadă sau polei, rezistență mai bună la frânare și reduc riscul de acvaplanare.

Ce se întâmplă dacă pui anvelopele de iarnă mai devereme?

Poți monta oricând cauciucurile de iarnă, însă trebuie să știi că la temperaturi mai mari de 7 grade Celsius acestea își pierd din funcționalitate și se uzează mai repede. În plus, în unele zone, iarna vine mai repede, așa că nu pleca niciodată la drum neechipat. Cauciucurile de iarnă își arată adevărata utilitate mai ales la drum lung, când îți oferă mai multă stabilitate în curbe și frânare mai rapidă în condiții meteo nefavorabile.

Cum aleg anvelopele potrivite pentru mașina mea?

În primul rând, trebuie să verifici însemnele trecute pe cauciucuri. Toate anvelopele de iarnă sunt marcate cu simbolul fulgului de nea și inscripția „M+S’, adică se specifică faptul că sunt potrivite pentru noroi și zăpadă (mud and snow). După această inscripție se uită și poliția când te oprește, așa că este imperativ să fii sigur că ai cumpărat ce trebuie.

Înainte să cumperi cauciucurile, trebuie să știi exact dimensiunile pe care le cere mașina ta. Poți afla acest lucru foarte simplu, consultând cartea tehnică a autoturismului. Este esențial ca anvelopele să se potrivească perfect ca dimensiuni, pentru a nu te pune în pericol. Niște cauciucuri prea mari, de exemplu, pot afecta stabilitatea și viteza de frânare.

Greutatea anvelopelor este dictată de cea a mașinii. Fiecare set de cauciucuri are trecut pe el un cod, care îți spune câte kilograme are o anvelopă. Trebuie să fii foarte atent la cum convertești acest cod, pentru că un cauciuc prea ușor ar putea să nu suporte greutatea mașinii și să cedeze în trafic, scrie The Telegraph.

Adaugă un comentariu